Svijet

Predsjednik Asošiejted presa: SAD krše slobodu informisanja

2010AP
V
lade koje pokušavaju da prisile svoje državljane da odluče između slobode informisanja i nacionalne sigurnosti, stvaraju lažnu dilemu i slabe demokratiju, rekao je to predsjednik Asošiejted presa (Associated Press) Geri Pruit na 69. skupštini Interameričkog novinskog udruženja (IAPA - SIP) u Denveru, prenosi HRT.

Predsjednik Asošiejted presa: SAD krše slobodu informisanja
Portal AnalitikaIzvor

Pruit je posebno optužio administraciju američkog predsjednika Baraka Obame da je „prisvojila izvore informacija, što nije uradila ni jedna prethodna vlada“, poređujući neke postupke s praksom autoritarnih režima.

- Treba biti oprezan s vladom koja previše voli tajne. Takva vlada prisiljava građane da biraju između slobode informisanja i nacionalne sigurnosti, a to je lažna dilema – istakao je on na skupu u Denveru, na kome se okupilo oko 300 urednika i članova menadžemnta novinskih kuća.

Predsjednik AP-a je rekao da prisluškivanje telefona novinara njegove agencije, koje je sprovelo američko ministarstvo pravosuđa, predstavlja otvoreno kršenje Prvog amandmana Ustava SAD. Ministarstvo pravosuđa SAD-a je 2012. tajno prisluškivalo novinare i redakcije AP-a, nakon što je agencija objavila kako je u Jemenu spriječen napad na avion koji je trebalo da poleti za SAD. U to vrijeme predsjednik Obama je tvrdio da nema informacija o terorističkim planovima za napad na ciljeve u SAD i američke interese u svijetu.

Ministarstvo je tvrdilo da pokušava da utvrdi odakle „cure“ informacije o antiterorističkim aktivnostima, a AP je obaviješten o prisluškivanju godinu dana nakon što je ta akcija ministarstva sprovedena.

Interameričko novinsko udruženje (The Inter American Press Association – IAPA-SIP) je udruženje koje zagovara prava novinskih i medijskih organizacije u Južnoj i Sjevernoj Americi i na Karibima. Osnovana je 1943. godine i predstavlja više od 1.300 novina i časopisa.

Foto: washingtonpost.com

Portal Analitika