Region

Pretpremijera kontroverzne serije o Draži Mihailoviću u Kragujevcu

2010glogovac
P
rva epizoda „Ravne gore“ – kontroverzne serije posvećene četničkom vođi Dragoljubu – Draži Mihailoviću, imaće danas pretpremijeru u Kragujevcu, piše Blic.

Pretpremijera kontroverzne serije o Draži Mihailoviću u Kragujevcu
Portal AnalitikaIzvor

Prvo zvanično prikazivanje biće upriličeno u okviru manifestacije Kragujevačke oktobarske svečanosti, a reditelj i scenarista Radoš Bajić kaže da taj grad nije slučajno izabran.

- Prije tri godine u ovom gradu je objavljena i prva zvanična informacija o seriji, te ne bi trebalo da čudi što će se večeras desiti pretpremijera u okviru ove slobodarske manifestacije. Naš projekat je antifašistički i stavlja posebno težište na stvari koje su u posljednjoj deceniji zaboravljene u Srba - kaže reditelj.

Bajić kaže da će pokušati kroz seriju da vrati svijest ljudima o kojim vrijednostima je riječ.

- Tradicija srpskog naroda i potreba za slobodom, ljubav prema otadžbini i, posljednja, koja se ujedno i najviše zaboravlja, patriotizam - jeste ono što „Ravna gora“ želi da povrati - zaključuje Bajić.

Rad na ovoj seriji počeo je prije skoro četiri godine, a snimalo se širom Srbije od jula prošle godine.

Nebojša Glogovac tumači glavnu ulotu, a Blic piše da je to „lik pukovnika Dragoljuba - Draže Mihailovića“. Beogradski list dodaje kako Glogovac neće biti večeras u Kragujevcu „jer su na premijeri samo glumci koji se pojavljuju u prvoj epizodi“.

Poznati srpski glumac, rođen u Bosni i Hercegovini, smatra da je „Ravna gora“ „dobra za ispravljanje istorijskih nepravdi“.

- Nije mi jasno zašto neki ljudi negativno komentarišu naziv serije. To je geografski pojam i mjesto gdje je počeo pokret borbe protiv fašizma - rekao je Glogovac.

2010bajicKrajem jula ove godine, Bajić je za Blic izjavio:

- Prije tačno godinu dana na željezničkoj stanici Šargan na Mokroj gori počelo je snimanje jednog od najambicioznijih i najzahtjevnijih projekata srpske nacionalne televizije, koji prvi put u istoriji domaćeg filma i televizije na drugačiji način oslikava dramatične događaje u Drugom svjetskom ratu, od 1941. godine, propasti Jugoslavije i Aprilskog rata, do pojava komunista i ravnogorskog pokreta, predvođenih Titom i Dražom Mihajlovićem, tačnije do početka građanskog rata u Srbiji – kazao je Bajić.

Prema najavama, serija će u novembru početi da se emituje na RTS-u.

Unuk očekuje brzu rehabilitaciju: Serija je izazvala brojne negativne komentare, više u okruženju nego u samoj Srbiji. Tim prije što je početak snimanja vremenski tijesno vezan sa traženjem mjesta gdje je sahranjen Draža Mihailović i sudskim procesom njegove rehabilitacije, koji je u toku. Kako je izjavila Aleksandra Andrić, jedan od punomoćnika podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, nakon što je 15. oktobra Prvi osnovni sud u Beogradu ozvaničio odluku da je za „datum smrti komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba - Draže Mihailovića utvrđen 17. jul 1946. godine“, taj proces se nastavlja. Ona je navela da je to već zatraženo od Višeg suda u Beogradu, pošto je proces prekinut 22. februara, jer se čekalo pravosnažno rešenje o utvrđivanju datuma smrti. Zahtjevom za rehabilitaciju Mihailovića traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, na čelu sa akademikom SANU Kostom Čavoškim, zatim Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, prof. međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi. Predlagači zahtjeva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije vidio advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Portal Analitika