Društvo

Drago JOVIĆEVIĆ: Riba omiljeno jelo i gostiju i domaćina u Vili "Gorica"

2010vilagorica
D
rago Jovićević
, šef  Ugostiteljstva državnih organa je za posljednjih 22 godine, koliko je domaćin u Vili „Gorica“, više puta bio svjedok da najveći državnici „pomažu naše tanjire“, piše Pobjeda.

Drago JOVIĆEVIĆ: Riba omiljeno jelo i gostiju i domaćina u Vili "Gorica"
Portal AnalitikaIzvor

- Iza nekih ih prosto nije trebalo prati - kaže u šali Jovićević aludirajući na kvalitetnu ishranu i uslugu njegovog tima u Vili „Gorica“, koji broji 11 članova.

- Reprezentativni objekat Vila „Gorica“ je zatvorenog tipa i mislim da je to prava stvar. Bilo je nekakvih indicija da probamo da je napravimo polutržišno da radi. Međutim, za ovaj mentalitet veoma bi teško bilo to obavljati – kaže on u intervjuu za podgorički list.

Jovićević precizira da svaka delegacija prilikom dolaska i boravka u Crnoj Gori šalje svoju prethodnicu - protokolarnu ekipu koja sa crnogorskom državnom bezbjednošću vrši pregovore dan-dva uoči dolaska delegacije.

Što se tiče karakterističnih zahtjeva koje ne zaboravlja, gospodin Jovićević kaže da ih je bilo dosta.

- Kad smo pravili prijem za predsjednika Turske Gula na Cetinju, njegova ekipa je veoma bila zahtjevna. On ima specijalni način ishrane. Kontrolisali su nas u svakom segmentu. Nijednu čašu pića nijesmo mogli dati što nije došlo do njihovih ruku, odnosno pregleda. Njima smo pripremali riblji specijalitet slatkovodne ribe: dimljenog krapa, pečenu jegulju, čorbu od krapa i parče prženog krapa. To je bio meni koji je bio pripreman i pregledan, autentičan prirodni. Imali smo u Vili „Gorica“ i šeika iz Dubaija. To je čovjek koji je koristio ishranu pod nadzorom njegovog osoblja, koje prati cjelokupno usluživanje – kaže Jovićević.

Jovićević kaže da je raštana u posljednje vrijeme sve manje na jelovniku, osim kad su neki ručkovi „koji nemaju veze sa javnošću“. To isto važi za kačamak, koji je dosad često spremao.

Na pitanje šta jedu naši državnici - Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, kad su domaćini predsjednicima, šeicima i šefovima vlada drugih država, sagovornik Pobjede kaže:

- Sva trojica obožavaju ribe - i slatkovodnu i morsku. Vole, takođe, domaća jela i uvijek imaju komplimente za naše osoblje i našu kužinu – kaže Jovićević.

Interesantno je da je osoblje Vile „Gorica“ dosad ispunilo sve zahtjeve probirljivih gostiju. Izuzetak je zahtjev bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da mu na trpezu iznesu konjsko meso.

- Mi to nijesmo imali, ali nijesmo se nešto ni trudili da ga nabavimo. Dali smo mu ono što smatramo da treba da mu damo – jela iz crnogorske kuhinje, ono što, inače, nudimo svim stranim gostima. Mislim da bi bilo glupo davati nekom Njemcu nešto iz Bavarske ili jednom Italijanu špagete. Bio nam je u gostima Berluskoni i jeo je našu kuhinju, pravu domaću kužinu koju smo spremali to veče i pio je našu lozu, Institutovu, i oduševio se – kaže Drago Jovićević.

Pod ingerencijom gospodina Jovićevića je i restoran u Skupštini Crne Gore. On kaže da se u njemu služi striktno domaća kužina – raštan, pasulj, punjene paprike, prebranac, stekovi, pečenja, bifteci, ramsteci, šnicle… Interesantno je, kaže on, da poslanici manje jedu ribu nego, recimo, strani državnici u vili. Ima i onih koji vole i strana jela, recimo bečku šniclu.

- Najvažnije je da su svi zadovoljni i da su svi dobro uhranjeni, odnosno da nema nijednog da je „mršuljav“. Nije ni čudo kad nam najbolje prolaze bifteci ili miješano meso – zaključuje Drago Jovićević.

Foto: gov.me

Portal Analitika