Društvo

Prvi „Montenegro Pride“ u Podgorici pod sloganom „Crna Gora ponosno“

2010parada
P
rva Povorka ponosa u Crnoj Gori „Montenegro Pride“ održaće se danas u Podgorici, pod sloganom „Crna Gora ponosno“ i brkovima kao logoom manifestacije.

Prvi „Montenegro Pride“ u Podgorici pod sloganom „Crna Gora ponosno“
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavio Danijel Kalezić iz organizacije „Kvir Montenegro“, maršruta je Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, a učesnici – njih više stotina – počeće da se okuplja prije 11 časova.

U povorci će se takođe naći predstavnici NVO sektora, ambasadori Delegacije EU u Crnoj Gori i Holandije, kao i članovi evropskih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba. Dolazak su posebno najavili organizatori Povorke ponosa iz Zagreba, gdje je prva takva manifestacija održana još prije 11 godina.

Vlada je odredila da u njeno ime u povorci budu ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sa saradnicima i savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić. Međutim, predsjednici političkih partija - osim lidera Liberalne partije Andrije Popovića – neće prisustvovati današnjoj Povorci ponosa. Tako će u ispred DPS-a učestvovati poslanica Nada Drobnjak. SDP će predstavljati Snežana Burzan, koja će ujedno biti i predstavnik predsjednik Skupštine Ranka Krivokapića. Osim Popovića, iz LP prisustvovati i potpredsjednik ispred Foruma žena, kao i predstavnik mladih. Ranije je saopšteno da će Pozitivnu najvjerovatnije predstavljati Ana Ponoš, koja je prisustvovala i Povorci ponosa u Budvi. S druge strane, neće biti predstavnika Bošnjačke stranke, Demokratskog fronta, Force, SNP-a...

2010parada3„Porodična šetnja“ Srpske liste: Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najavio je da će „Montenegro Pride“ obezbjeđivati oko dvije hiljade policijskih službenika, i da je, prema policijskim procjenama, to bezbjednosno najrizičniji skup u minuloj deceniji. Prema saznanjima Portala Analitika, prve veće policijske snage počele su jutros da se raspoređuju nešto poslije šest časova.

Pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Operativnog štaba za bezbjedno održavanje Povorke Nikola Janjušević pozivao je građane, posebno mlađe, da se uzdrže od nasilja.

Srpska lista i njene pristalice koje se protive održavanju Povorke ponosa, najavili su juče da će istog dana porodičnom šetnjom do crkve Svetog Đorđa izraziti negodovanje zbog kršenja ustavnog prava na slobodu okupljanja. Naime, Uprava policije je zabranila okupljanje koje su najavili mladi Srpske liste „jer skup nije prijavljen blagovremeno, pet dana prije njegovog održavanja“.

Dan uoči Povorke ponosa, član NVO „LGBT Forum Progres“ prijavio je Upravi policije Glavnog grada fizički napad. Prema izvještaju policije, on je prijavio da su ga oko 11.30 časova, kod TC „Gintaš“, dok je čekao na semaforu da pređe ulicu, tri nepoznata mlađa muškarca bez ikakvog povoda prvo vrijeđala, upućujući mu riječi pogrdne sadržine, a zatim ga je jedan od njih fizički napao tako što mu je zadao udarac u potiljak. Ova lica su potom pobjegla sa lica mjesta, a policija je pokrenula istragu kako bi ih identifikovali.

2010parada2Zabrana saobraćaja: Uprava policije je saopštila da će do 15 časova za sva vozila biti zatvoren centar Podgorice i dio grada Preko Morače.

Zabrana saobraćaja važi za:

- Ulicu Kralja Nikole - od Hotela „Crna Gora“ do Sahat kule;

- Ulicu Slobode;

- Bulevar Svetog Petra Cetinjskog - od Ulice Marka Miljanova do Ulice Svetozara Markovića;

- Bulevar Stanka Dragojevića;

- Bulevar Jovana Tomaševića;

- Ulicu Ivana Milutinovića i

- Sve ulice u užem gradskom jezgru.

Portal Analitika