Svijet

Članica Pusi rajot se plaši za svoj život

pusi
Č
lanica ruske pank grupe "Pusi rajot" Nadežda Tolokonjikova napisala je u pismu, objavljenom danas, da strahuje za svoj život u zatvoru u ruskoj republici Mordoviji nakon što je ponovo počela štrajk glađu.

 Članica Pusi rajot se plaši za svoj život
Portal AnalitikaIzvor

"Priznajem - da, plašim se za svoj život. Zato što ne znam šta će mi se večeras desiti. Šta će dželati u mordovijskom zatvoru odlučiti da mi urade", navedeno je u pismu koje je medijima proslijedila njena bivša advokatica Violeta Volkova.

Kako je javila agencija Frans pres, najnovije pismo Tolokonjikove, čija je kopija objavljena u časopisu "Nju tajms", nosi jučerašnji datum.

Volkova je napisala na njenom blogu da je posjetila Tolokonjikovu u zatvoru u petak ujutro i da joj zatvorenica izgleda ozbiljno bolesna.

"Da sretnete Nađu sada na ulici vjerovatno je ne biste prepoznali", navela je Volkova.

Tolokonjikova je u februaru sa drugim maskiranim članicama u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi održala tzv. pank-moleban, kada su izvele pjesmu "Bogorodice, oteraj Putina", što je sud ocijenio kao "huliganstvo i iniciranje na vjersku mržnju".

Članice grupe Tolokonjikova, Jekatarina Samucevič i Marija Aljohina uhapšene su, a 17. avgusta osuđene na dvije godine zatvora. (TVCG)

 

Portal Analitika