Region

Beograd: Prvi avion "Er Srbije" stigao u pratnji dva MiG-a

1910airserbia
P
rvi avion kompanije "Er Srbija" (Air Serbia), "Erbas" (Airbus) A319 sletio je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", javlja Blic.

Beograd: Prvi avion "Er Srbije" stigao u pratnji dva MiG-a
Portal AnalitikaIzvor

 

Avion je sletio u pratnji dva vojna aviona "MiG 29" oko 12.40 časova, a doletio je iz Dizeldorfa, gdje je bio na farbanju. Avion je na svečanosti dočekan "vodenim slavolukom" iz vatrogasnih vozila. Letjelica će ostati na čišćenju u Beogradu, a prvi let je kompanija "Er Srbija" zakazala za 26. oktobar, i to na relaciji Beograd - Abu Dabi. U avionu danas nije bilo putnika, već samo pilot i posada.

1910airserbia1Blic podsjeća da je Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa "Etihad ervejzom" (Etihad Airways) sporazum o strateškom partnerstvu kojim je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postala vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg je "Jat ervejz" promijenio ime u "Er Srbija" (Air Serbia).

Srpska aviokompanija, sa "Etihadom" kao strateškim partnerom, imaće flotu od deset novih "Airbus"-ovih aviona. "Er Srbija" će imati i linijsko održavanje aviona.

"Etihad", najbrže rastuća aviokompanija u svijetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je aviokompanija "Er Berlin", "Er Sejšeli", "Virdžin Australija" i "Er Lingus", a u toku je preuzimanje i manjinskog udjela u indijskom "Džet ervejzu".

Foto: blic.rs

Portal Analitika