Društvo

LGBT aktivista napadnut u centru Podgorice

1910paradabudvaok
D
anas je na raskrsnici u blizini poslovnog centra Gintaš, u 11.25h, dok je čekao prelazak ulice na semaforima, od strane trojice nepoznatih mladića napadnut istaknuti član LGBT zajednice i LGBT Foruma Progres, saopšteno je Portalu Analitika iz te NVO.

LGBT aktivista napadnut u centru Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

- Dok je čekao da pređe ulicu prišla su mu trojica mladića, starosti do 20 godina i obratila riječima "Pederčino, jesi li ti peder". Član LGBT zajednice im je rekao da odstupe i da ga ostave na miru. Okrenuo se, zaključio da je sve u redu i nastavio da čeka da pređe ulicu. Onda je osjetio snažan udarac u potiljak. Dok je shvatio o čemu se radi napadači su se razbježali u pravcu "Gintaša". S lica mjesta uputio se u Centar bezbjednosti da prijavi slučaj. U stanicu policije u međuvremenu su stigli i čelnici LGBT Foruma Progres. Nakon davanja izjave policija je građanina odvela na traženu sigurnu lokaciju. Ekipa Centra bezbjednosti Uprave policije MUP je na terenu i i preduzima odgovarajuće mjere - precizirano je u saopštenju.

Kako se dodaje,  već skoro mjesec LGBT Forum Progres proziva ministra prosvjete, roditeljske i nastavničlke strukture i udruženja, kao i instituciju Zaštitnika ljudskih prava  i sloboda da se oglase povodom povećanja homofobičnog nasilja mladih i prema LGBT zajednici i uključe se u borbu protiv ove pojave.

- Ne mogu se bez njhove podrške homofobijom i zločinom iz mržnje iskučivo baviti nevladine organizacije i policija. Njihovo ćutanje postalo je opasno i sramotno. Posljedica njihovog ignorisanja i nezainteresovanosti je i ovaj današnji napad koji potvrđuje da LGBT osobe, prepoznate po svom aktivizmu, nisu više sigurne na ulici i nemaju slobodu kretanja. LGBT Forum Progres poziva i apeluje na roditelje Crne Gore, kada to neće niko drugi, čak i pozvaniji da uradi, da pokažu više roditeljske brige i pažnje prema svojoj, ali i solidarnost prema drugoj djeci. Posebno je važno da osiguraju da njihova djeca sjutra ne budu među protivnicima podgoričke Povorke ponosa - zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika