Region

Josipović: Dobra klima između Srbije i Hrvatske

1910josipovicnikolicok
H
rvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je juče u intervjuu Radio-televiziji Srbije da postoji napredak u odnosima Srbije i Hrvatske i da je, uprkos padovima, stvorena pozitivna klima. Josipović je, gostujući u emisiji "Oko", istakao da je “između Srba i Hrvata potrebna izgradnja novog povjerenja što je najvažniji zadatak i najteži posao”.

Josipović: Dobra klima između Srbije i Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući odnos s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao kako mu je "žao što je bilo nekih neodmjerenih izjava, ali da je to vrijeme prošlo".

Na pitanje o mogućnosti povlačenja tužbe za genocid, Josipović je naglasio da "hrvatska vlada po tom pitanju nije rekla ni da ni ne, jer je riječ o osjetljivoj odluci".

"Dogovor zavisi od toga da li ćemo dati dovoljno jakih razloga reći da nema smisla ići sa tom tužbom", smatra Josipović. On je naveo da je jedan od najvećih problema pitanje nestalih, te da je to humanitarni, ali i politički problem.

Josipović je precizirao da Hrvatska 1.689 osoba još vodi kao nestale i da tu ima Hrvata i Srba. "Mi ne pravimo razliku nego službe koje se time bave to rade na profesionalan način", objasnio je predsjednik Hrvatske.

Prema njegovim riječima, u Srbiji i među ljudima koji su u vrijeme rata bili na položajima ima onih koji znaju gdje su pojedine grobnice i nema razloga da se te informacije ne otkriju.

Na pitanje kako je reagovao nakon što su mu predstavnici udruženja izbjeglih hrvatskih Srba predali dokument sa zahtjevima štampan na ćirilici, Josipović je odgovorio da ćirilica za njega nije problem, jer je to nekada bilo i hrvatsko pismo.

Upitan zašto je manje srpskih investicija u Hrvatskoj, on je odgovorio da Hrvatska do sada nije imala dobru investicionu klimu ni prema kome i da nije reč o diskriminaciji prema srpskim privrednicima.

"Na polju ekonomije najmanje je prisutan nacionalizam", istakao je Josipović.

Josipović je 16. i 17. oktobra boravio u prvom službenoj posjeti Srbiji gdje mu je domaćin bio Tomislav Nikolić, a sastao se i s premijerom Ivicom Dačićem, predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem i obratio se poslanicima kao prvi hrvatski predsjednik koji je održao govor u srpskom parlamentu.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika