Društvo

Nema gradnje u Starom gradu, Perastu i Gabeli

1910kotor
U
Starom gradu Kotoru, Perastu i Gabeli u Risnu neće moći da se grade novi objekti, predviđeno je Zakonom o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Nema gradnje u Starom gradu, Perastu i Gabeli
Portal AnalitikaIzvor

Posebne mjere zaštite područja Kotora koncipirane su obavezom donošenja dokumenata kojim se obezbjeđuje njegova integralna zaštita, utvrđivanje korektivnih, sanacionih i drugih mjera koje su neophodne da bi se obezbijedio utvrđeni režim zaštite, prenosi MINA.

Predviđerna je obaveza izrade Studije vizuelnog uticaja, kao sastavnog dijela planske dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih i građevinskih objekata površine preko tri hiljade kvadratnih metara.

- To se odnosi i za izvođenje drugih aktivnosti na području Kotora i njegove zaštićene okoline kojima se izazivaju bitne promjene u prostoru, kaže se u predloženom zakonu, o kojem će poslanici raspravljati na sjednici koja počinje u utorak.

Poseban segment zaštite područja Kotora je linija morske obale, zbog čega je propisano da se ne može mijenjati, osim radi rehabilitacije i revitalizacije, kako je predviđeno zakonom.

Utvrđena je mogućnost kotorske Skupštine da propiše obavezu plaćanja naknade za ekonomsko iskorišćavanje područja grada, kao kulturnog dobra ili pojedinih njegovih djelova-

- Ova sredstva su strogo namjenskog karektera i mogu se koristiti isključivo prema posebnim programima, koje dosoni SO, u skladu sa godišnjim programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara koje donosi Vlada, kaže se u Zakonu.

Portal Analitika