Zanimljivosti

Otkrivene prave boje olujnog sistema na Saturnu

1910svemir1
N
asina letjelica Kasini, koja se kreće orbitom Saturna već devet godina, snimila je sjeverni heksagon u njegovim pravim, nevjerovatnim bojama. Riječ je o vjetrovima u gornjoj atmosferi Saturna koji kreiraju oluju u obliku šestougla, a dosadašnje fotografije prikazivale su iskrivljene boje infracrvene talasne dužine spektra.

Otkrivene prave boje olujnog sistema na Saturnu
Portal AnalitikaIzvor

Kasini je u aprilu je prvi put snimio misteriozni uragan koji je dugo zaokupljao maštu astronoma u krupnom planu. Šestougao, veličine blizu 25.000 kilometara u širinu, dovoljno je veliki da u njega stane gotovo četiri Zemlje.

Šestouglu oluju, sa polarnim ciklonom u centru, prvi put su otkrile sonde Vojadžer 1 i Vojadžer 2 prije više od 30 godina, kada se mislilo da je ova pojava vezana za Saturnovu rotaciju.

1910svemir2
Najnovije Kasinijeve fotografije omogućile su naučnicima da ovu prirodnu pojavu posmatraju prvi put iz velike blizine. “Zanijemili smo kad smo vidjeli vrtlog jer toliko liči na zemaljski uragan”, objašnjava Endru Ingersol sa kalifornijskog Tehnološkog instituta u Pasadeni.

Smatralo se da se tanušni, svijetli oblaci na spoljnoj strani uragana kreću brzinom od oko 150 metara u sekundi.

"Oko" u centru oluje na Saturnu

1910svemir3
Naučnici sada rade na proučavanju uragana kako bi saznali nešto više o uraganima na Zemlji, koji nastaju zbog zagrijavanja vode u okeanu. Iako u blizini oblaka na velikim visinama u Saturnovoj atmosferi nema vode, otkrivanje na koji način Saturnove oluje koriste vodenu paru, moglo bi da koristi naučnicima u otkrivanju kako zemaljski uragani nastaju i održavaju se.

Treba reći da zemaljski uragan i onaj na Saturnovom sjevernom polu imaju “oko” u centru oluje. Takođe, obje pojave imaju visoke oblake koji formiraju zid “oka”, dok drugi visoki oblaci kruže spiralno oko “oka”, dok se centar okreće u pravcu kazaljke na satu na sjevernoj hemisferi.

Najveća razlika je, s druge strane, u tome su uragani na Saturnu mnogo veći od onih na Zemlji, i okreću se iznenađujuće velikom brzinom. Na Saturnu vjetar u “zidu oka” duva četiri puta brže nego onaj na Zemlji.

izvor: blic rs

Portal Analitika