Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • MIĆUNOVIĆ: Obnovom Mauzoleja iskazujemo odgovornost prema Njegošu i kontinuitetu crnogorske državnosti

MIĆUNOVIĆ: Obnovom Mauzoleja iskazujemo odgovornost prema Njegošu i kontinuitetu crnogorske državnosti

1910mauzolej1
O
bavezom da ovo kapitalno djelo Ivana Meštrovića ne prepustimo zubu vremena, iskazujemo odgovornost pred Petrom II Petrovićem Njegošem, metafizikom, ontologijom, teologijom, kosmologijom - iznad svega odgovorni prema kontinuitetu crnogorske državnosti, kazao je za Portal Analitika ministar kulture prof. Branislav Mićunović.

MIĆUNOVIĆ: Obnovom Mauzoleja iskazujemo odgovornost prema Njegošu i kontinuitetu crnogorske državnosti
Portal AnalitikaIzvor

Povodom današnje svečanosti kojom se obilježava kraj rekonstruktivnih radova na Mauzoleju na Lovćenu, Mićunović je ovim biranim riječima podsjetio na značaj velelepnog zdanja za Crnu Goru i njene kulturne vrijednosti koje nas čine prepoznatljivim širom svijeta.

- I zato je inicijativa Ministarstva kulture za rekonstrukciju Mauzoleja uvrštena u Vladin Program „Cetinje - grad kulture 2010-2015“ i dio je Programa kojim Vlada Crne Gore obilježava 200 godina od rođenja Njegoša. Koristim i ovu priliku da zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji rekonstrukcije mauzoleja, velikom, zahtjevnom i odgovornom poslu na koji smo svi ponosni – zaključuje ministar kulture u izjavi za naš portal.

Na svečanosti povodom rekonstrukcije Mauzoleja govoriće predsjednik Vlade Milo Đukanović, koji je ujedno predsjednik Koordinacionog odbora za organizaciju proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Za sve zainteresovane koji žele da prisustvuju današnjoj svečanosti, čiji je početak najavljen za 12 časova, moći će ličnim vozilima da se prevezu samo do Ivanovih korita ili Međuvršja. Odatle će biti prevezeni mini-autobusima do zaravni kod restorana i suvenirnice na dnu stepenica ka Mauzoleju, a termini za polazak su 10.00 do 11.45 časova. Sa istog mjesta biće organizovan i povratak nakon svečanosti. Iz Vlade je takođe saopšteno da će u subotu ulaz u Nacionalni park „Lovćen“ biti besplatan.

Podsjećamo, u okviru proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, Vlada je u maju prošle godine formirala Koordinacioni odbor, na čijem je čelu premijer. Ovaj izuzetno značajan jubilej, kako je kasnije definisano posebnim Programom, obilježava se brojnim aktivnostima na državnom i lokalnom nivou. Među njima je najavljena i rekonstrukcija Mauzoleja na Lovćenu, koja je povjerena Direkciji javnih radova. U sanaciju Njegoševog mauzoleja, koja je trajala tri i po mjeseca, do sada je uloženo više od milion eura iz državnog budžeta za kapitalne investicije.

Foto: cetinje.travel

Portal Analitika