Društvo

Krivične prijave za zloupotrebu isplate naknada za porodiljsko odsustvo

policijacgruok
Službenici MUP-a podnijeli su Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv tri fizička i dva pravna lica, zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Krivične prijave za zloupotrebu isplate naknada za porodiljsko odsustvo
Portal AnalitikaIzvor

Krivična prijava je podnijeta protiv: Lj.P. (49) iz Podgorice, osnivača firmi „Adrenaline Co“ d.o.o. Podgorica i „Iruz CG“ d.o.o. Podgorica; M.P. (24) iz Podgorice, izvršnog direktora firme „Adrenaline Co“ d.o.o. Podgorica i R.P. (26) iz Podgorice, izvršnog direktora firme „Iruz CG“ d.o.o. Podgorica. Prijave su podnijete i protiv firme „Adrenaline Co“ d.o.o. Podgorica i firme „Iruz CG“ d.o.o. Podgorica.

- Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su Lj.P, u svojstvu osnivača navedenih firmi, i MP. i R.P, u svojstvu njihovih izvršnih direktora, zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju na način što su, raspolažući imovinom navedenih firmi i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja, nanijeli štetu Ministarstvu rada i socijalnog staranja – JU „Centar za socijalni rad“ Podgorica, u iznosu od 176.717,13 eura, u kojem iznosu su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist- navode iz MUP-a.

Osnovano se sumnja da su Lj.P, M.P. i R.P. tokom 2011, 2012. i 2013. godine, nadležnim državnim organima prijavili 14 porodilja kao zaposlene u firmama „Adrenaline Co“ d.o.o. Podgorica i „Iruz CG“ d.o.o. Podgorica, iako one nikada nijesu bile zaposlene u pomenutim firmama, na osnovu čega su porodilje ostvarile pravo na isplatu naknade za porodiljsko odsustvo.

- Osumnjičeni su, kako se sumnja, državnim organima tokom ovog postupka priložili lažnu dokumentaciju o angažovanju ovih lica u svojim preduzećima, koju su predstavili kao validnu, dovodeći i održavajući time u zabludu državne organe zadužene za obračun i refundaciju navedenih naknada- naveli su iz policije.

Uprava policije MUP-a je u krivičnoj prijavi podnijetoj nadležnom tužiocu inicirala pokretanje finansijske istrage protiv osumnjičenih lica.

Podsjećamo da su službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Nikšić, prethodno podnijeli Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću krivičnu prijavu protiv N.K. (46) iz Nikšića, koji je kako se sumnja, kao izvršni direktor firme „Neckom“ d.o.o. Nikšić, zloupotrijebio položaj i oštetio Ministarstvo rada i socijalnog staranja – JU „Centar za socijalni rad“ Nikšić, u iznosu od oko 21.000 eura.

U policiji su naveli da će nastaviti akciju usmjerenu na otkrivanje i suzbijanje zloupotreba u vezi sa porodiljskim odsustvom.

- Ovom aktivnošću je, osim ova dva predmeta, obuhvaćen još jedan broj firmi na području nekoliko gradova u Crnoj Gori. Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije su, s tim u vezi, nadležnim tužiocima dostavili spise predmeta na ocjenu i odlučivanje i očekuju podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica i u tim firmama, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika