Društvo

BJELICA: Komentarisaćemo revizorski izvještaj kada bude konačan

1810-bjelica
P
redsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) Duško Bjelica saopštio je danas nakog sjednice tog tijela da „Univerzitet nema šta da taji“ te da će UO UCG komentarisati izvještaj revizora kada bude konačan, kao i presudu Osnovnog suda u Podgorici.

BJELICA: Komentarisaćemo revizorski  izvještaj kada bude konačan
Portal AnalitikaIzvor

Bjelica nije htio da komentariše presudu Osnovnog suda u Podgorici, koji je usvojio tužbu 572 zaposlena na Univerzitetu Crne Gore i obavezao tu ustanovu da im zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora tokom 2009, 2010, 2011 i 2012. godine isplati oko 2,8 miliona eura, jer ona nije „konačna“.

Na pitanje novinara da li će UCG tužiti ili izvršiti pritisak na državu koja nije obezbijedila dio iz državnog budžeta za isplatu nadohnada zaposlenima Univerziteta, Bjelica je kazao da će „ se kao i do sada Univerzitet ponašati u skladu sa zakonom“.

- Uvijek ćemo imati na umu da je Univerzitet javna ustanova i osnivač je Vlada Crne Gore, objasnio je Bjelica i dodao da je plata početkom godine uvećana za šest odsto te da će ostati na tom nivou dok UCG bude imao sredstava za isplatu tog iznosa.

Pisanje medija da UCG duguje zaposlenima, a na osnovu nacrta Izvještaja revizora predsjednik UO nije htio da komentariše.

- Na ovom Univerzitetu se ne krije ništa, to da znate. Ovdje se ne taji ništa već se sve radi transparentno, izričit je Bjelica dodajući da je UO na čijem je čelu raspisao konkurs za reviziju koja bi pokazala šta se na Univerzitetu radilo u 2011. i 2012. godini.

Bjelica je objasnio da je Državna revizorska institucija (DRI) poslednji put Univerzitet posjetila 2009. iako je Univerzitet nekoliko puta pozivao tu Instituciju da im dođe u posjetu.

- Mislim da se na Univerzitetu ništa ne taji, i to posebno prema državi. Nismo ni u kakvom sukobu kada su u pitanju bilo kakve zakonske norme. Ova ustanova sve što radi radi transparentno, kazao je predsjednik UO.

Bjelica je naveo da postoje dugovanja na osnovu poreza i doprinosa iz prethodnog perioda, ali da on nije ni približno u vezi sa pisanjem medija, te da se sukcesivno isplaćuje u mjesečnim ratama, i odnosi se na jedan fakultet o kojem su mediji mjesecima pisali.

UO UCG je donio odluku o imenovanju dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i Pomorskog fakulteta u Kotoru, na period od tri godine. Profesorica dr Žana Kovijanić Vukićević će biti na čelu PMF-a, dok će čelni čovjek Pomorskog fakulteta biti profesor dr Danilo Nikolić. Za vršioca dužnosti direktora Instituta za biologiju mora iz Kotora postavljen je dr Zoran Kljajić, koji ima obavezu da u narednih 45 dana u toj ustanovi sprovede izbore za direktora Instituta.

Kada je u pitanju Fakultet političkih nauka, prema riječima Duška Bjelice, ima dekanicu profesoricu dr Sonju Tomović Šundić čiji mandat ističe 26. novembra, te da će do tada UO UCG u skladu sa zakonskim ovlašćenjima riješiti i to pitanje.

 

Portal Analitika