Društvo

Što prije otvoriti Centar za azil

OKMILAN
C
rna Gora mora što prije da otvori Centar za azil jer bi nova kašnjenja donijela velike probleme, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse (GA).

Što prije otvoriti Centar za azil
Portal AnalitikaIzvor

On je nave da GA i Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) uz podršku Ambasade Njemačke sprovode istraživanje u oblasti statusa azilanata, a da rezultati pokazuju potrebu uređivanja te oblasti zbog velikog broja uočenih problema.

“Neophodno je što prije stvoriti uslove za otvaranje Centar za azil jer dalja kašnjenja donose probleme koji su svakim danom sve ozbiljniji i po interese azilanata ali i okoline u kojoj su sada smješteni”, kazao je Radović agenciji MINA.

On je podsjetio da je na važnost otvaranja centra ukazano i u Izvještaju o napretku Evropske komisije posebno u kontekstu sve većeg broja tražilaca azila koji stižu u Crnu Goru.

“To potvrđuje i poslednji incident koji se dogodio na Koniku u jednom od privatnih smještaja za azilante gdje su u masovnoj tuči povrede zadobili azilanti a postoje i navodi da su i policajci bili ugroženi”, precizirao je Radović.

On smatra da se uporedo sa tim procesom moraju urediti procedure i sprovesti obuke svih zaposlenih čija je nadležnost ovo pitanje što će biti posebno važno otvarenjem poglavlja 24.

“Komunikacija institucija nadležnih za tu oblast nije adekvatna a posebno zabrinjavaju aktivnosti i kapaciteti Centara za socijalni rad i granične policije. U sklopu ovoga potrebno je da se informacioni sistem osnaži da se onemogući prijavljivanje istih azilanta više puta”, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva je situacija da azilanti sami dolaze sa granice do kancelarija nadležnih gdje čekaju satima ispred institucija.

Radović je pojasnio da to znači da su azilanti granicu prešli ilegalno, a sve moze imati ozbiljne bezbjednosne posljedice.

“Kroz monitoring smo uvidjeli da je ovo postala masovna pojava. Pitanja gdje su ušle te osobe koja su tražioci azila, koliko dana je to trajalo, gdje su bila smještena u ovakvim uslovima su bez odgovora”, zaključio je Radović.

 

 

Portal Analitika