Društvo

Rektorat UCG: Izvještaj revizora nije kompletan

1810-rektorat
R
ektorat Univerziteta Crne Gore uputio je saoštenje radi "potpunijeg informisanja javnosti o reviziji finansijskog poslovanja Rektorata koje su neophodne za razumijevanje ovog pitanja". Iz Rektorata smatraju da  „izvještaj revizora nije kompletan, i da je, prije dostavljanja njegovog konačnog oblika, prvo trebalo pripremiti nacrt, kako bi se eventualne nedoumice zajednički otklonile“.

Rektorat UCG: Izvještaj revizora nije kompletan
Portal AnalitikaIzvor

Univerzitet Crne Gore tvrdi da „nije uskratio državi isplatu poreza niti je na bilo koji način oštetio“.

- Naprotiv, zbog želje da svoj rad učini što transparetnijim, Univerzitet je i  angažovao revizora  i Poresku upravu. Sve poreze i PDV Univerzitet je do sada plaćao u skladu sa uputstvima koja je dobijao od Poreske uprave, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da kada je riječ o uplati poreza, Univerzitet želi da istakne tri važne činjenice.

- Prvo, Univerzitet ima pravo na odbitak ulaznog PDV, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost. Univerzitet je investitor kome se izdaje građevinska dozvola, vlasnik prava na nepokretnosti, što mu daje pravo na korišćenje poreskog odbitka ulaznog PDV. Drugo, Univerzitet Crne Gore izuzet je od obaveze plaćanja poreza na dobit, jer ne vrši proizvodnju gotovih proizvoda za dalju prodaju, a izgrađeni stanovi su namijenjeni rješavanju stambenih potreba zaposlenih pod povoljnim uslovima. Sva sredstva koja zaposleni uplate za tu namjenu služe za finansiranje troškova izgradnje i ne predstavljaju dobit za Univerzitet. Posebno je važno istaći i treću činjenicu-obaveza plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica i prireza za dodijeljene stanove nastupa tek onda kada zaposleni stekne pravo vlasništva nad 75% stana, što je 10 godina nakon potpisivanja ugovora za stan. Do tada, stanovi su u vlasništvu Univerziteta, stoji u saopštenju.

Iz Rektorata UCG tvrde da je „revizoru na uvid data kompletna tenderska dokumentacija, kopije ugovora o izgradnji poslovno-stambenih objekata ,,Unistan I“ i ,,Unistan II“, aneksi tih ugovora, uključujući i izvještaj koji je dostavljen Poreskoj upravi , koji sadrži podatke o podatke o prometu, vlasništvu i površini stanova i poslovnih prostora i garažnih mjesta“.

Foto: ubuntu-me.org

Portal Analitika