Zanimljivosti

Indijska potraga za zakopanim blagom

1810Hram_u_Indiji
Z
akopano blago kralja Rao Ram Bakš Singa postalo je predmet pažnje indijskih arheologa, nakon što je hinduistički vođa Svami Šoban Sarkar objavio da mu se u snu ukazao kralj i pokazao mi tačnu lokaciju blaga. Prema vjerovanjima, hiljade tona plemenitih metala i dragog kamenja zakopano je ispod hrama i državi Utar Pradeš.

Indijska potraga za zakopanim blagom
Portal AnalitikaIzvor


Arheolozi u Indiji počeli su potragu za zakopanim blagom ispod jedne tvrđave iz 19. vijeka, pošto je hinduistički vjerski vođa Svami Šoban Sarkar objavio da mu se ukazao bivši kralj i otkrio lokaciju tajnog skrovišta.



Sarkar rekao je da se hiljadu tona blaga, vrijednog oko 50 milijardi američkih dolara, nalazi izpod tvrđave kralja Rao Ram Bakš Singa u državi Utar Pradeš.



Njegove pristalice tvrde da su u toj oblasti pronađene zlatne i srebrne kovanice.



Okružni sudija Vidžaj Karan Anand naveo je da je istraživanje podzemlja ukazalo na postojanje teških metala, za koje se sumnja da su zlato i srebro, ali i da ima i dragog kamenja.



Jedan od kraljevih živih potomaka Navčadi Ver Pratap Sing istakao je da očekuje svoj dio blaga, dok su zvaničnici Utar Pradeša, jedne od najsiromašnijih država u Indiji, rekli da bi blago trebalo iskoristiti za lokalni razvoj.



Kralja Rao Ram Bakš Singa objesile su britanske kolonijalne vlasti 1857. godine zbog pobune.

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika