Društvo

KALEZIĆ: Izostanak ministara sa Parade ponosa, bio bi bruka za Crnu Goru

kalezicok1810
P
redsjednik upravnog odbora „Kvir Montenegro“ Danijel Kalezić kazao je, na današnjoj konferenciji za medije povodom održavanja Parade ponosa u Podgorici, da se nada da država neće sebi „dozvoliti bruku” da povorka u nedelju prođe bez prisustva nekog od ministara.

KALEZIĆ: Izostanak ministara sa Parade ponosa, bio bi bruka za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Kalezić, čija asocijacija organizuje nedeljnu Paradu ponosa, istakao je da će zvnični naziv povorke biti „Montenegro prajd”, njen logo su brkovi a održaće se pod sloganom „Crna Gora ponosna”.

- Nažalost do ovog trenutka nijesmo obavješteni da li će nam se u nedelju priključiti visoki predstavnici Vlade Crne Gore ali se nadamo da naša država neće  dozvoliti bruku da ovaj događaj prođe bez prisustva visokih zvaničnika Vlade na ne manje od ministarskog nivoa. Mislim da bi poruka koja bi bila poslata u tom slučaju bila jako loša za LGBT osobe u Crnoj Gori. Izostanak takvog vida podrške bi bio u potpunosti suprotno onome što je do sada deklarativno rečano i urađeno – rekao je Kalezić i dodao da nažalost „ministar za ljudska i manjinska prava nije danas na konferenciji ali da ga očekuju u nedelju”.

- Zvaničan naziv Povorke ponosa koja će ove godine biti održana i koja će biti tradicionalno organizovana i narednih godina je „Montenegro prajd”, zvaničan slogan povorke je „Crna Gora ponosna” rekao je  Kalezić.

On je naglasio da su brkovi odabrani kao logo povorke kao „istorijski simbol ponosa u Crnoj Gori i dio naše tradicije i identiteta i junaštva”.gejbrci1810

- Ali sada su brkovi i simbol koji razbija predrasude ko ima pravo na njih. „Montengro prajd” je događaj koji će otvoriti vrata slobode pripadnika LGBT populacije. Prvi put ćemo zajdno zakoračiti u slobodu. To ćemo uraditi sa velikim brojem koleginica i naših kolega iz bivše SFRJ, predstavnicima NVO sektora, ambasadorom delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorom Holandije, kolegama iz organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba iz Evrope – rekao je Kalezić i poručio da nijesu uplašeni i da imaju podršku policije ali da „očekuje bolju saradnju Tužilaštva".

On je najavio da je maršruta Parade bulevar Svetog Petra Ctinjskog  i istakao da su „mediji brzopleto i na uštrb bezbjednosti objavili informacije o maršruti povorke”.

Kalezić je najavio više stotina učesnika u Povorci ponosa u nedelju.

Današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici Uprave policije, ministarstva pravde kao i ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Operativnog štaba za bezbjedno održavanje Parade Nikola Janjušević kazao je da je urađen plan za obezbjeđenje Parade i zaštite pripadnika LGBT nakon samog događaja.gajok1810

- Biće zadužen optimalan broj policajaca. Pozivam građane, posebno mlađe da se uzdrže od nasilja - kazao je Janjušević.

On je naveo da je još jedan skup bio zakazan za nedjelju, ali zbog toga što su zakasnili sa prijavom neće biti održan. Nije htio da precizira ko su trebali da budu organizatori tog skupa a pretpostavlja se da su to mladi Srpske liste koij su namjeravali da organizuju protest protiv povorke.

Janjušević je istakao da su u toku razgovori sa predstavnicima navijačkih grupa.

Odgovarajući na pitanje novinara šta UP radi povodom prijetnji pripadnicima LGBT populacije koje su upućene putem You tuba, Janušević je saopštio da Uprava policije traga za identitetom osoba koje su uputile te prijetnje, i naglasio da će biti istražene sve prijetnje putem društvenih mreža.

Tanja Pavićević predstavnica Ministarstva pravde istakla je da seksulana orijentacija ne smije biti povod za diskriminaciju.

- Imajući u vidu da je u Crnoj Groi doimnantna tradicionalna svijest koja pruža otpor prema ispoljavanju različitih seksualnih orijentacija, umjesto ishitrenih akcija Vlada se opredjelila za postepeno djelovanje počev od stvaranja institucionalnog okvira za promjenu društva koje treba da pokaže toleranciju prema različitostima – rekla  je

Pavićević

ističući da je „cilj Crne Gore da pokaže da je spremna da poštuje razlike”.

Blanka Radošević Marović, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava kazala je da se „moraju stvoriti uslovi da LGBT zajednica postane vidljiva i uživa ravnopravan status sa svim članovima društva”.

Ona je  saopštila da će odluku da li će ministar Numanović prisustvovati Paradi ponosa biti sdonijeta nakon ove konferencije.

Povorku ponosa, koja će biti održana 20. oktobra u Podgorici, obezbjeđivaće oko dvije hiljade policijskih službenika.

Prema policijskim procjenama to je bezbjednosno najrizičniji skup u minuloj deceniji.

 

Portal Analitika