Društvo

Tehnički centri pred zatvaranjem zbog neusklađenosti sa zakonom

1810tehnickicentarok
N
a Skupštini Udruženja tehničkih centara Crne Gore razmatrana je aktuelna situacija u vezi sa usvajanjem podzakonskih akata u cilju sprovođenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja  na putevima (ZOBS). Kako je saopšteno Portalu Analitika sa skupštine, propisi za sprovođenje ovog zakona trebali su biti donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja  zakona na snagu, što znači  najkasnije  početkom  januara 2013. godine, kada je  i počela primjena novog zakonskog akta.

Tehnički centri pred zatvaranjem zbog neusklađenosti sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

-Takođe je članom 331. ZOBS-a predviđeno da privredna društva i preduzetnici, koji imaju odobrenje za obavljanje poslova tehničkih pregleda moraju uskladiti svoje poslovanje i djelatnost sa zakonom  i propisima donijetim za njegovo sprovođenje, te u roku od godinu dana od početka primjene ovog zakona podnijeti zahtjev za izdavanje novog odobrenja. Ako se zahtjev ne podnese u propisanom roku, privredna društva i preduzetnici  moraju  prestati  sa radom- navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Udruženja tehničkih centara Crne Gore Dejan Novaković precizirao da je od podzakonskih akata vezanih za djelatnost tehničkih pregleda vozila do sada donijet jedino Pravilnik o bližim uslovima  koje moraju da ispunjavaju stanice za tehnički pregled vozila.

-Pravilnik je donijet sa zakašnjenjem od sedam mjeseci, čime je rok za usklađivanje smanjen sa godinu dana na pet mjeseci. Imajući u vidu činjenicu da je pravilnikom predviđeno  nekoliko  tehnički zahtjevnih rješenja, od kojih  neka nije  moguće  ni  obezbijediti (pr. atesti za kamere), izvjesno je  da  veliki broj tehničkih pregleda  neće moći uskladiti poslovanje sa istim u zakonom predviđenom roku. To znači da će ti tehnički pregledi  prestati sa  radom, a radnici  ostati  bez posla. Time  će se, pored privrednog,  otvoriti i socijalni problem- istakao je Novaković..

Na skupštini  je, kako se dodaje,  izraženo veliko nezadovoljstvo što prilikom  pripreme pravilnika  udruženje nije konsultovano, niti mu je nacrt akta dostavljen na mišljenje.

-Zaobilaženje nosilaca djelatnosti u konsultacijama prilikom donošenja propisa o uslovima pod kojima će se ona  obavljati,  nije dobra praksa  i  nije u interesu podizanja nivoa  bezbjednosti  saobraćaja i privrednog  ambijenta u cjelini. Tokom rasprave je posebno kritikovana  sporost u rješavanju zahtjeva za otvaranje  tehničkih pregleda. Pojedini članovi udruženja čekaju na odobrenje i po godinu dana. Iako su zahtjev podnijeli u vremenu kad je stari pravilnik bio važeći, tokom postupka su im nametnuti i uslovi predviđeni  novim pravilnikom, koji je u međuvremenu stupio na snagu. Poseban problem predstavlja obaveza zaključenja ugovora o radu sa dvojicom kontrolora, prije predaje zahtjeva za odobrenje rada objekta, što je svojevrsna biznis barijera i ugrožavanje samog posla. Poslodavac je u obavezi da snosi troškove radne snage, koja ne radi, a kako postupak dugo traje, nerijetko se dešava da početak posla dočeka u dugovima, što ga već na startu izbacuje iz konkurencije- pojasnio je Novaković.

Udruženje je konstatovalo odsustvo preventivnih mjera u postupku kontrole i isključivo oslanjanje na represivne mjere, i to nerijetko vrlo rigorozne.

-Stanici za tehnički pregled se i zbog relativno malih propusta, dešava oduzimanje odobrenja za rad, što pored plaćanja kazni i gubitka zarade dovodi i do gubitka tržišta i klijenata, kao posljedice diskontinuiteta u radu. Isto tako, na Skuštini udruženja je konstatovano da pojedini tehnički centri ne poštuju do kraja zakonske i druge propise i da će u vezi toga predsjednik i članovi Upravnog odbora, kao i svi članovi udruženja imati za obavezu da prijave nadležnim organima stanice za tehnički pregled koje prilikom kontrole ispravnosti vozila ne obezbjeđuju da se tehnički pregled vozila vrši na propisan način i u skladu sa zakonskom regulativom.

Naročito zabrinjava činjenica da predstoji usvajanje još četiri podzakonska akta, sa novinama koje se neće moći implementirati tokom noći. Kontrolorima na tehničkim pregledima su istekle licence, a shodno zakonu nijedno pravno lice nije registrovano, akreditovano i licencirano za obuku kandidata i polaganje stručnog ispita- naglašava se u saopštenju.

Skupština je donijela zaključak da se Upravni odbor na čelu sa novoizabranim predsjednikom, maksimalno angažuje i uputi inicijativu prema MUP-u (Upravi policije) i Mašinskom fakultetu, koji se do sada bavio  kontrolom ispravnosti uređaja i opreme, te obukom i  izdavanjem  licenci, sa ciljem da se na  zajedničkom sastanku riješe brojne dileme i nedoumice.

“Udruženje  traži  da se  zbog kašnjenja u donošenju propisa za sprovođenje  ZOBS-a,  shodno   brojinim i zahtjevnim tehničkim rješenjima, pronađe zakonska mogućnost za poroduženje roka njihove implementacije  i usklađivanja djelatnosti  tehničkih pregleda sa istim,  na  period od  godinu dana od dana njihovog  usvajanja”, zaključuje Novaković, kojeg je skupština imenovala za predsejdnika upravnog odbora umjesto Predraga  Klikovca.

 

Portal Analitika