Abiznis

ŠEHOVIĆ: SDP traži ukidanje poreza euro po euro

15damir-sehovic
S
ocijaldemokratska partija će tražiti ukidanje takse na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju, najavio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, poslanik SDP-a Damir Šehović.

ŠEHOVIĆ: SDP traži ukidanje poreza euro po euro
Portal AnalitikaIzvor

Šehović je ukazao da je godišnji fiskalni efekat tog nameta od desetak miliona eura pet puta manji od poreskog duga Elektroprivrede.

- SDP neće dozvoliti da građani nastave da plaćaju taksu "euro po euro" i da time finansiraju budžeski deficit, kojeg inače ove godine ne bi ni bilo da je EPCG platila ono što duguje državi, a što je njena zakonska obaveza. Ako je uopšte i bilo opravdanja za uvođenje ovog nameta zbog očuvanja poljuljane makroekonomske stabilnosti u ovoj godini sada, definitivno, kada imamo nenaplaćenih 50 miliona eura od EPCG-a, ne postoji niti jedan argument za njegovo dalje postojanje, rekao je Šehović za Vijesti.

On je time odgovorio na pitanja da li će SDP podržati da od 1. januara bude nastavljena naplata taksi "euro po euro", ukoliko Vlada predloži i ako neće šta je alternativa.

- Zaokret u ekonomskoj politici na kojem sve glasnije insistiramo treba da počne ukidanjem nepravednog i nesistemskog fiskalnog nameta poznatog kao taksa "euro po euro", budući da ista zbog njenog regresivnog dejstva najviše pogađa upravo najsiromašnije. Ne možete nesistemskim mjerama rješavati ozbiljne sistemske probleme sa kojima se naša ekonomija suočava, naglasio je Šehović.

 

 

Portal Analitika