Društvo

VUČKOVIĆ: Uvredu i klevetu smo rano izbacili iz Krivičnog zakonika

1510vuckovic
M
islim da u odnosu na krivična djela uvreda i kleveta u postupku reforme krivičnog zakonodavstva nije bilo realnog osnova da se ova krivična djela ukinu, kazao je u razgovoru za Pobjedu vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

VUČKOVIĆ: Uvredu i klevetu smo rano izbacili iz Krivičnog zakonika
Portal AnalitikaIzvor

- Moram da podsjetim javnost da je izmjenama Krivičnog zakonika u glavi 17 krivična djela protiv časti i ugleda brisana uvreda i kleveta kao krivično djelo. Kada govorimo o zaštiti države, u ovoj glavi zakonika izmijenjena je inkriminacija krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore samo na učinioce koji izlože poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu. Dakle, u odnosu na ranije rješenje koje je obuhvatalo i najviše predstavnike državnih organa, kriminalna sfera bića ovog krivičnog djela je bitno sužena, rekao je on.

Prema njegovim riječima ako je zakonodavac procijenio da više nemamo uvrede i klevete kao krivično djelo i suzio inkriminaciju krivičnog djela povreda ugleda države, ne možemo ni tražiti više od toga.

„Naša dužnost je da se krećemo u okvirima propisanim zakonom. Mislim da u odnosu na ova krivična djela u postupku reforme krivičnog zakonodavstva nije bilo realnog osnova da se ukida uvreda i kleveta“, istakao je on.

On je rekao da je institut kontrolnog saslušanja, kada se radi o državnim tužiocima, izašao izvan ustavnog i zakonskog okvira. Prema zakonu, kontrolno saslušanje moguće je samo najednom povremenom skupštinskom tijelu Anketnom odboru, kada se pokrene parlamentarna istraga, na osnovu Zakona o parlamentarnoj istrazi, ali ne i prema unutrašnjem opštem aktu poslovniku ili drugom podzakonskom aktu.

- To sam pokušao da objasnim na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju, koju sam napustio nakon teških uvreda na račun i institucije koju predstavljam i moju lično. Ali, koristim ovu priliku da poručim da ću se kao nosilac državno-tužilačke funkcije odazvati pozivu Odbora ili drugog organa isključivo u okviru Ustavom i zakonom utvrđenog odnosa i saradnje i mehanizama kontrole rada Državnog tužilaštva, kazao je Vučković.

Vučković je najavio okončanje postupka o aferi Snimak do kraja ovog mjeseca.

 

 

Portal Analitika