Društvo

JOVETIĆ: Novih 5000 radnih mjesta za visokoškolce

1710joveticG
U
Vladi Crne Gore još uvijek ne znaju koliko će pripravnika nakon uspješno završenog Programa stručnog osposobljavanja ostati da radi u državnoj upravi ili u privatnom sektoru.

JOVETIĆ: Novih 5000 radnih mjesta za visokoškolce
Portal AnalitikaIzvor

Navode da je kroz Vladin program stručnog osposobljavanja prošlo 4.211 pripravnika, a do 15. oktobra pripravnički je završilo njih 3.149. Novih 5000 mjesta očekuju visokoškolce koji se prijave u drugoj generaciji stručnog usavršavanja, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade i istaknuto da se u dva dana već prijavilo njih oko hiljadu.

Pored toga u Vladi navode da nemaju precizne podakte o tome koliko će pripravnika ostati da radi u privatnom sektoru, a ono čime raspolažu su ankete rađene među poslodavcima.

"Ono što smo mi iz anketa sa poslodavcima mogli da zaključimo jeste da će od troje ljudi u privatnom sektoru jedno ostati da radi", saopštio je savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Goran Jovetić nakon sjednice Vlade.

Kada je u pitanju državni sektor, Jovetić kaže da postoji jasno definisana procedura na osnovu kojeg se neko može zaposliti u državnoj upravi.

Pripravnici prvo moraju da polože stručni ispit, a nakon toga se raspisuje javni oglas za zapošljavanje, na koji se mogu prijaviti svi, ne samo oni koji su prošli program stručnog osposobljavanja.

Svi visokoškolci koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, bez radnog iskustva, imaju pravo da učestvuju u Programu stručnog osposobljavanja. U toku usavršavanja, koje će trajati od 15. januara do 15. oktobra naredne godine, visokoškolci će imati pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje i mjesečnu naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade.

Druga generacija visokoškolaca, moći će da se prijavljuje do 15. novembra, isključivo preko Portala eUprave. Kada iskucaju lične podatke i registruju se preko mejla, potrebno je da se potvrdi iz obrazovne institucije da su diplomirali na tom i tom fakultetu, s tom i tom prosječnom ocjenom. Drugi korak je potvrda od ZZZ da se to lice nalazi na evidenciji nezaposlenih, dok je finalni korak da to lice vidi sve firme koje su tražile njegov studijski program i izaberu njih sedam.

Podsjetimo, u Vladi očekuju da će u ovoj godini biti od 3.000 do 3.500 novih visokoškolaca, a od toga oko 1.500 nostrifikovanih diploma. Njihovo osposobljavanje u 2014. državu će, procjena je, koštati oko sedam miliona eura.

Portal Analitika