Društvo

Crnogorsko-francuske bilateralne konsultacije u Parizu

1710MO
U
skladu sa Planom bilateralne saradnje za 2013. godinu danas su u Parizu održane crnogorsko-francuske bilateralne konsultacije u oblasti odbrane.

Crnogorsko-francuske bilateralne konsultacije u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

 

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, predvođena pomoćnikom ministra, dr Ivanom Mašulovićem tim povodom sastala se sa zamjenikom načelnika Generalštaba za međunarodne odnose, general-majorom Žanom Moranom, kao i zamjenikom direktora Direkcije za strateške poslove, generalom Erikom Bonmezonom.

Mašulović je upoznao sagovornike sa rezultatima intenzivnih reformi koje se sprovode u sistemu odbrane Crne Gore. On je istakao da će Ministarstvo odbrane Crne Gore i u narednom periodu biti fokusirano na nastavak reformi, implementaciju partnerskih ciljeva, kao i na aktivno učešće u NATO, EU i UN operacijama. Mašulović je izrazio uvjerenje da će napori koje Crna Gora ulaže u ispunjavanje obaveza, kao i doprinos koji daje međunarodnom miru i stabilnosti biti prepoznati na narednom NATO samitu. Na tom putu nam je veoma značajna podrška partnera, među kojima je jedan od najvaznijih svakako i Republika Francuska. On je naglasio da je dosadašnja saradnja Crne Gore i Francuske u oblasti odbrane bila veoma dobra, ali da postoji dosta prostora za njeno unapređenje posebno u oblastima obuke i školovanja, učenja francuskog jezika, učešća u mirovnim misijama i operacijama, vazduhoplovstva i mornarice.

Predstavnici francuskog Ministarstva odbrane su veoma pozitivno ocijenili ostvareni progres Crne Gore u evroatlantskim i evropskim integracijama i iskazali uvjerenje da Crna Gora moze i u narednom periodu računati na punu podršku i pomoć Francuske u ispunjavanju svojih strateških ciljeva. Takodje, izrazili su uvjerenje da će Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane za 2014. godinu biti ubrzo potpisan, čime će obje strane potvrditi posvećenost unapređenju saradnje u konkretnim oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Sagovornici su se složili da bi potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane izmedju dva ministarstva kao i zvanični bilateralni susret dva ministra dali dodatni podstrek razvoju saradnje, na čemu će se raditi u predstojećem periodu.

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore ovom prilikom je učestvovala i na ceremoniji paljenja vječnog plamena i polaganju vijenca žrtvama rata koju je, u čast 100 godina od početka I svjetskog rata, organizovalo Ministarstvo odbrane Francuske uz prigodnu svečanost i vojnu paradu.

U sastavu crnogorske delegacije bili su ambasador Crne Gore u Parizu, dr Irena Radović i načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u MO CG, major Saša Jovanović.

Portal Analitika