Društvo

Policijski službenici od danas dostavljaju imovinske kartone

1710upravapolicijeok
P
olicijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova moći će od danas, da dostave Direktoratu za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor svoje imovinske kartone. Shodno Pravilniku o imovinskom kartonu policijskih službenika, imovinski kartoni dostavljaju se jednom godišnje, najkasnije do 15 novembra, saopšteno je na sajtu MUP-a.

Policijski službenici od danas dostavljaju imovinske kartone
Portal AnalitikaIzvor

-Pravilnikom se propisuje vođenje evidencije imovine visokih policijskih službenika i to za zvanja samostalni policijski inspektor, viši policijski inspektor, viši policijski inspektor I klase i

glavni policijski inspektor.  Dakle, obuhvaćeni su ne samo visokorukovodni policijski službenici, već i oni nižih zvanja koji nijesu rukovodioci – samostalni policijski inspektor i viši policijski inspektor. Obuhvaćeni policijski službenici su iz svih sektora UP uključujući i Sektor kriminalističke policije. Kontrolu imovinskog kartona vršiće Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije- precizirano je u saopštenju.

Kako se napominje, u Kodeksu policijske etike propisana je obaveza policijskog službenika za kojeg se vodi evidencija imovine da, u skladu sa zakonom, podnese imovinski karton i u njemu navede tačne podatke, a Zakonom o unutrašnjim poslovima, kao teža povreda službene dužnosti, propisano je ponašanje u službi ili van službe suprotno Kodeksu policijske etike.

-Nepodnošenje imovinskog kartona ili u njemu ne navođenje tačnih podataka predstavlja težu povredu službene dužnosti policijskog službenika koja povlači njegovu disciplinsku odgovornost- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika