Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MILIVOJEVIĆ AMFILOHIJU: Od rođenja u Kninu, do danas kada sam LGBT aktivista, pripadam ugroženima

MILIVOJEVIĆ AMFILOHIJU: Od rođenja u Kninu, do danas kada sam LGBT aktivista, pripadam ugroženima

1710stevan
I
zvršni direktor LGBT Foruma progres Stevan Milivojević uputio je otvoreno pismo mitropolitu MCP SPC Amfilohiju u kome naglašava da "razumije njegovu pastirsku potrebu da bude oprezan, da brine, ali, kako je kazao, nije siguran da je opravdana i potrebna tolika rezervisanost i odbojnost Crkve prema nevladinim organizacijama, koje su odigrale i igraju, odlučujuću ulogu, u demokratizaciji zemlje i unapređenju svih ljudskih prava".

MILIVOJEVIĆ AMFILOHIJU: Od rođenja u Kninu, do danas kada sam LGBT aktivista, pripadam ugroženima
Portal AnalitikaIzvor


Amfilohije je juče u otvorenom pismu saopštio da organizatori Povorke ponosa, koja će biti održana u nedjelju, na vrijeme još jednom razmisle i, kako je kazao, paradama bestidnosti ne stvaraju nevolju i sebi i drugima.  "Gejstvom ne samo što se onemogućuje ostvarivanje svrsishodnosti utkane u prirodu muškog i ženskog, nego dolazi do posunovraćenja same ljudske prirode: žensko nije žensko, muško nije muško", kazao je Amfilohije.

 

Odgovarajući mu u otvorenom pismu Milivojević ističe:

"Hrišćanstvo i Pravoslavna crkva opstaju i traju hiljadama godina. To su vrijednosti koje zaslužuju odgovornost i poštovanje. Poštujem Pravoslavnu crkvu. Poštujem i one koji u njeno ime govore. Neću ništa reći, u ovom otvorenom pismu, što bi ste Vi, ili javnost, mogli shvatiti kao uvredu, nepoštovanje ili miješanje u unutrašnje stvari Crkve i njenu viševjekovnu dogmu. Imam stav ali nisam kompetentan da na tom nivou s Vama vodim razgovor. Mislim da to nije moj posao niti na to imam pravo. Ali, Vaše Preosveštenstvo, imam pravo da govorim o društvenom aktivizmu. Ja sam aktivista za ljudska prava. To je moj posao i ovozemaljska misija. Svojevoiljno, pri razumu, i bez uticaja lobija, iz potrebe da pomognem drugima i sebi, podržao sam borbu za društvenu prihvaćenost LGBT osoba", navodi u pismu izvršni direktor LGBT Foruma progres.

Milivojević naglašava da taj proces traje već nekoliko decenija, ali da je ugroženost i dalje prisutna, ali je i napredak svakodnevan.

Ugroženost se ogleda i u tome što se homoseksualnost, nekada iz neznanja, više iz namjere, namjerno poistovjećuje sa zločinom. To mora prestati, naglašava predstavnik LBGT zajednice, naglašavajući da mora prestati i pristup koji za potvrdu pobožnosti podrazumijeva i negativan stav i odbacivanje društvenog aktivizma.

“Sami Isus Hrist je bio društveni aktivista. Sveti Petar Cetinjski se uz vjerska, vojna i državna pitanja bavio i društvenim aktivizmom, tipičnim za to vrijeme, - širenjem mira i ljubavi među braćom. Društveni aktivista bio je i sveti Sava, utemeljivač Pravoslavne crkve u Srba. Svi oni su pomagali ugroženima.

Od malena pripadam, na različite načine, ugroženima. Od rođenja u Kninu. Od četiri godine kada sam postao izbjeglica do danas kada sam LGBT aktivista. Zato vas molim ne otežavajte ako već niste u prilici da pomognete. A uvjeren sam da itekako možete doprinijeti razumijevanju i miru", navodi Milivojević.

On naglašava da razumije Amfilohijevu pastirsku potrebu da bude oprezan, da brine.

“Ali, nisam siguran da je opravdana i potrebna tolika rezervisanost i odbojnost Crkve prema nevladinim organizacijama koje su odigrale i igraju, odlučujuću ulogu, u demokratizaciji zemlje i unapređenju svih ljudskih prava. Dugoročno nije dobra, niti opravdana, tolika odbojnost Crkve prema društvenom aktivizmu i brojnim društvenim pitanjima, među kojima je itekako važna bezbjednost i siguran život LGBT osoba. Iz Crkve trebamo glasove mira i nenasilja. Tu je važna mudrost onih koji govore u ime Crkve".

Milivojević podsjeća da je crkva imala važnu istorijsku ulogu i da se njena današnja društvena uloga ne smije potcjenjivati.

“Crkva je, htio to neko priznati ili ne, dio, pluralizma. Ne treba sve iz modernog pluralističkog društva odbaciti i proglasiti nehrišćanskim, antihrišćanskim, zapadnjačkim, prokomunističkim. Sabornost i koncept pluralističkog društva ne smiju i ne trebaju biti suprostavljeni. U prosvećenoj i modernoj liberalno-demokratskoj državi, sekularnoj i državi socijalne pravde, podrazumijeva se važna uloga religijskoj pluralizma u kojem biti LGBT osoba nije i ne smije biti nikakva jeres”, kaže direktor Foruma progres.

“U ime svetog Arhangela Mihaila, moje krsne slave, svetog Petra Cetinjskog I sveta Vasilija Ostroškog molim Vas da pozovete na mir i na odsustvo nasilja ne samo u nedjelju, na predstojeću šetnju onih koji su diskriminisani i ugroženi, a koju organizuje sestrinska organizacija “Kvir Montengero”, nego i na dalje, prema svima u našoj zemlji. Takođe, pozivam Vas da međusobno razgovaramo. Uvjeravam Vas da je za sve LGBT osobe u Crnoj Gori, Pravoslavna crkva važan autoriret i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja”, kaže u otvorenom pismu mitropolitu Amfilohiju izvršni direktor LGBT Foruma progress Stevan Milivojević.

Portal Analitika