Društvo

NAGODBA GLAVNOG GRADA I MCP: Za teniske terene – prostor iza Hrama

podgoricahram

Z
a zemljište na kojem su bili srušeni teniski tereni ispod Gorice, preko puta crkve svetog Đorđa, Glavni grad je Mitropoliji cetinjsko-primorskoj ponudio teren na kojem je bila Mala pijaca, preko Morače, saznaje Portal Analitika iz nezvaničnih,  ali pouzdanih izvora.

NAGODBA GLAVNOG GRADA I MCP: Za teniske terene – prostor iza Hrama
Portal AnalitikaIzvor

Juče je objavljena vijest da su se Mitropolija i Glavni grad dogovorili da, umjesto maratonskih sporova pred sudovima oko prava vlasništva nad dvije atraktivne parcele u Podgorici, naprave  nagodbu i povuku međusobne tužbe, ali nije bilo precizirano što će biti predmet “razmjene” za atraktivne terene pod Goricom.

podgorica1
Predmet razmjene biće, dakle, upravo tereni zbog kojih su se Mitropolija i Glavni grad tužili – Glavni grad Mitropoliju zbog terena iza Hrama, a Mitropolija Glavni grad zbog terena iza stadiona Budućnosti.

Kako navodi izvor Portala Analitika, atraktivni prostor iza stadiona Budućnosti, Glavnom gradu treba za gradnju pristupnog  puta za tunel ispod Gorice, dok teren na kojem je bila Mala pijaca, zaokružuje  prostor oko hrama Hristovog vasrkrsenja, na način da mu se u budućnosti ne uskraćuje eventualnom gradnjom vizura iz pravca ulice Vasa Raičkovića.

podgorica3
Kako je naveo izvor, “obje strane izuzetno su zadovoljne postignutim dogovorom”.

Ova dva terena predmet su dva sudska spora koji se vode pred Osnovnim sudom u Podgorici. Glavni grad tuži Mitropoliju zbog terena iza hrama, gdje je bila Mala pijaca, za koji Mitropolija tvrdi da je njeno vlasništvo, dok Mitropolija tuži Glavni grad zbog terena ispod Gorice, za koji takpđe tvrdi da je njeno vlasništvo.

podgorica4
Juče je objavljeno da je između Mitropolije crnogosko-primorske SPC i Opštine Podgorica postignut dogovor da se povuku sve tužbe i prekinu predmeti koji se vode u Osnovnom sudu, te da je načelno postignut dogovor o poravnanju.

„Postojeći sporovi i eventualno sva buduća sporna pitanja biće rješavana dogovornim putem i poravnanjem, prije nego vođenjem višegodišnjih iscrpljujućih sporova”, kazao je pravni zastupnik MCP advokat Dalibor Kavarić.

Neki izvori tvrde da sporazum postoji i u pisanoj formi, ali da ga “niko u opštini još nije vidio”, mada je obaveza Glavnog grada da sve sporazume i ugovore postavi na svoj sajt.

podgorica5
Zanimljivo je da je sporna zemlja ispod crkve svetog Đorđa i sada u vlasništvu Glavnog grada, ali da Mitropolija pretenduje na nju, tako da ispada da Glavni grad kompenzuje crkvi vlasništvo koje uopšte nije njeno!

"Sve što se tiče sporne zemlje ispod crkve Svetog Đorđa ona će ostati u vlasništvu Glavnog grada, uz obavezu da lokalna samouprava kompenzuje potraživanje crkve iz tog spora kroz dobijanje zemljišta na drugoj lokaciji, ili neki drugi način“, kazao je Kavarić, kako su objavili mediji, ne precizirajući koja je lokacija data kao “kompenzacija”.

Zastupnik opštine Podgorica Dragoljub Raspopović juče nije povukao tužbu protiv MCP u predmetnom sporu pred Osnovnim sudom zbog urvrđivanja prava svojine nad zemljištem oko Hrama Hristovog vaskrsenja. Na jučerašnjem ročištu Raspopović je kazao da, uprkos usmenom dogovoru, Mitropolija još nije povukla tužbu i žalbu u predmetima vezanim za zemljište ispod Gorice.

„Mi smo voljni da povučemo tužbu uz uslov da Mitropolija ispoštuje svoja obećanja“, rekao je Raspopović.

Da li će tužba u tom predmetu biti povučena znaće se do 14. novembra, kada je zakazano novi ročište.

 

Portal Analitika