Društvo

Pregovarači: Zadovoljstvo današnjim izvještajem

skup
„Nadamo se da će problem korupcije biti riješen kroz poglavlje 23“, kazao je Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač sa EU, na presu organizovanom povodom današnjeg, najnovijeg izvještaja o napretku Crne Gore, koji je u Briselu predstavio komesar za proširenje, Štefan File, zamoljen da prokomentariše  to što je korupcija i dalje u njemu prepoznata kao aktuelan problem crnogorskog društva.

Pregovarači: Zadovoljstvo današnjim izvještajem
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je danas u više navrata ponovio značaj poglavlja 23, koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava, u novom pristupu pregovorima, koji se  po prvi put primjenjuje u slučaju Crne Gore, a koji će biti primijenjen i na sve buduće kandidate za ulazak u EU.

Suština pristupa je u tome što se poglavlja 23, te  24, koje se tiče pravde, slobode i bezbjednosti, provlače kroz cijeli pristupni proces, praktično do samog ulaska u Evropsku uniju.

skup1
Pejović i četiri glavna crnogorska pregovarača za određena poglavlja, osvrnuli su se tokom popodnevnog susreta sa novinarima, na segmente i ocjene koje se tiču njihovog djelokruga rada  predstavljenog u izvještaju.

Pejović je ponovio ono što je File kazao u Briselu, a to je da je Crna Gora prva država koja prolazi kroz novi pristup priključenja EU jer se odmah suočava sa poglavljima 23 i 24.

Pejović je potom ukazao da su ključni izazovi u procesu pristupanja prenijeti kroz ekonomsko upravljanje, konkurentnost, vladavinu prava, funkcionisanje  institucija, fundamentalna prava, vladavinu prava i prevazilaženje nasljeđa iz prošlosti, osvrćući se posebno na svaki od ovih segmenata.

skup2
Pejović, i sva četvorica pregovarača, Svetlana Rajković, pomoćnica ministra pravde, zadužena za polavlja  23 i 24, Daliborka Pejović, sekretarka u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, zadužena za poglavlja 27 i 28, Danijela Stolica, pomoćnica ministra poljoprivrede i zadužena za poglavlja 11, 12 i 13, te Igor Noveljić, sekretar u Ministarstvu ekonomije, zadužen za poglavlja 1, 8 i 30, izrazili su zadovoljstvo današnjim izvještajem.

Rajković je kazala da je ovaj izvještaj dao nešto konkretnije ocjene što se tiče poglavlja 23 i 24, koje su izjednačene sa onima iz skrininga.

„Poglavlja 23 i 24 su takva da se ne mogu riješiti prostom izmjenom zakona, već sistemskim promjenama", kazala je Rajković.

Daliborka Pejović je kazala da su zakoni iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite potrošača i zdravstvene zaštite, a koja se odnose na poglavlja 27 i 28, gotovi,  ali da čekaju parlamentarnu raspravu.  Ona je istakla da je izvještajem najgore ocijenjen problem voda, jer nema plana o upravljanju vodama, a da je izvještajem konstatovan napredak u oblasti zaštite od industrijskog zagađenja.

Danijela Stolica, koja vodi pregovore za poglavlja 11, 12 i 13, je naglasila da je notiran napredak u ruralnom razvoju, kao i u oblasti politike kvaliteta, ali da nema napretka u oblasti organske proizvodnje,  i to iz razloga što ni nakon godinu i po dana već spreman zakon koji reguliše tu oblast nije ušao u parlamentarnu proceduru.

Pomenuta poglavlja, tiču se poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarnog nadzora, te ribarstva, u kojem, kako je naglasila, nije zapažen nikakav napredak.

Stolica je kazala da za oblast ribarstva, koje je u pregovorima zastupljeno  poglavljem 13,  postoji veliki problem nedostatka kadra, jer je u njihovom Ministarstvu samo troje ljudi zaduženo i stručno za ovu oblast.

Noveljić je istakao napredak u oblasti tržišnog nadzora i opšte bezbjednosti proizvoda. Njegova zaduženja su poglavlje 1, koje se tiče slobode kretanja robe ("fundamentalan princip, na kojem počiva EU"),  poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju, i poglavlje 30, koje se tiče vanjskih odnosa, odnosno trgovinske politike i razvojne politike u globalnim okvirima.

Aleksandar Pejović je naglasio da se u izvještaju posebno  ističe značaj izgradnje administrativnih kapaciteta i boljeg institucionalnog okvira za funkcionisanje svih institucija koje se bave pitanjima demokratije  i vladavine prava. Posebno se ističe značaj civilnog društva, i podvlači primjer Crne Gore koja je uključila civilno društvo u pregovarački proces, što je nešto što je u najvećoj mjeri izgrađeno posljednjih godina, kazao je glavni pregovarač.

Igor Noveljić je, odgovarajući na novinarsko pitanje o KAP-u, kazao da  problem KAP-a, u kontesktu sadašnjeg stečaja - ne postoji.

„Problem Kombinata aluminijuma u kontekstu sadašnjeg stečaja, ne postoji, jer će izaći iz dugova“, kazao je Noveljić , komentarišući ocjenu u 12.  izvještaju o napretku Crne Gore koji je danas predstavljen, a u kojem stoji da je državna pomoć ovoj kompaniji protivna Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju.

„A ukoliko se ne nađe kupac za KAP, odnosno, ako se ne nađe investitor, onda je ta priča završena“, zaključio je Noveljić.

 

Portal Analitika