Društvo

LGBT Forum Progres: Prava LGBT djece nepoželjna na Fejsbuk stranici dječijeg ombudsmana

1610-lgbt
P
redstavnici nevladine organizacije LGBT Forum Progres podnijeli su danas pritužbu ombudsmanu Šućku Bakoviću zbog diskriminacije protiv Odjeljenja za dječija prava Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

LGBT Forum Progres: Prava LGBT djece nepoželjna na Fejsbuk stranici dječijeg ombudsmana
Portal AnalitikaIzvor

Pritužbu su, kako su pojasnili iz Foruma, podnijeli zbog uklanjanja njihovog saopštenja, koje govori o pravima i potrebi LGBT djece da budu prihvaćeni i podržani od roditelja, a koje je postavljeno na Fejsbuk grupi Djeco, pišite Ombudsmanu, koju uređuje Odjeljenje za zaštitu dječijih prava.

- Naše saopštenje koje govori o pravima i potrebi LGBT djece da budu prihvaćeni i podržani od roditelja postavili smo na Fejsbuk grupi Djeco, pišite Ombudsmanu, koju zvanično vodi i uređuje Odjeljenje za zaštitu dječijih prava institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Međutim, prilog je ubrzo uklonjen, kaže se u saopštenju Foruma.

Iz te NVO su naveli da im je zvanično objašnjeno da je taj materijal izazvao “određene negativne komentare većinom od strane roditelja članova grupe”.

- Iz tih razloga, objasnili su, tekst je uklonjen sa Fejsbuk grupe kako ne bi izazivao negativne komentare i podsticao govor mržnje, precizirali su iz Foruma.

Oni su kazali da im je iz kancelarije ombudsmana objašnjeno da su članovi njihove grupe većinom djeca osnovnoškolskog uzrasta i da ne bi željeli da ih izlažu “budućim ružnim komentarima bez obzira na temu na koju se donose”.

- Iz institucije Zaštitnika dodali su i sledeće “Teme koje se odnose na nasilje ili neprihvatanje LGBT populacije, kao i uvođenje ove teme u obrazovanje su, nažalost jos uvijek neprihvaćene od jednog dijela naših građana i samim tim osjetljive“, naveli su iz Foruma.

Prema njihovim riječima, da je posrijedi loša namjera i diskriminatorni postupak potvrđuje činjenica da je poziv, iza kojeg stoje i LGBT djeca i mladi, roditeljima upućen, u skladu sa međunarodnom praksom i rešenjima, koje, kako su naveli, direktno primovišu odobreni školski udžbenici u Crnoj Gori.

- Od institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očekujemo izvinjenje zbog ovog postupka, prestanak dalje disikriminacije od strane Odjeljenja za dječija prava, povratak sadržaja na zvaničnu Fejsbuk grupu i aktivniju ulogu u rješavanju izvora i posledica homofobije kod djece i mladih, poručili su iz Foruma.

Portal Analitika