Politika

LUKŠIĆ: Izvještaj objektivno pokazao napredak Crne Gore

luksicok1507
I
zvještaj Evropske komisije o napretku objektivno je pokazao da je Crna Gora ostvarila napredak u ključnim reformama, i da nastavlja da bude lider u regionu u evropskim integracijama, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

LUKŠIĆ: Izvještaj objektivno pokazao napredak Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Evropski komesar za proširenje Štefan File predstavio je danas u Briselu Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, u kojem se navodi da zvanična Podgorica treba da efikasno primjenjuje mjere iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Lukšić je agenciji MINA kazao da Izvještaj sublimira napore koje je Crna Gora preduzela u jačanju svog pravnog i institucionalnog okvira, kao i administrativnog kapaciteta u svim oblastima, u cilju usklađivanja sa relevantnim evropskim propisima i standardima i njihove kvalitetne primjene.

- Ocjene i preporuke date u dokumentu služiće nam kao veoma korisne smjernice, kako bismo na što kvalitetniji način odgovorili budućim, veoma složenim zahtjevima iz pristupnog perioda, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, nalazi iz Izvještaja „detektuju da je Crna Gora nastavila da ostvaruje napredak kroz jasan bilans rezultata u svim oblastima, što potvrđuje snažnu unutrašnju posvećenost i odgovoran pristup u vođenju procesa“.

- Raduje činjenica da i države regiona ostvaruju napredak, čime se snaži evropski imidž cijelog regiona i šalje pozitivna slika Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, zaključio je Lukšić.

U zaključcima Izvještaja navodi se da Crna Gora nastavlja da ispunjava političke kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

- Tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, zemlja se suočila sa brojem političkih izazova, uključujući navode o zloupotrebi javnih resursa u partijske svrhe, manjak povjerenja u izborni proces, i potrebu da se završe amandmani na Ustav koji će ojačati nezavisnost pravosuđa, kaže se u tom dokumentu.

Portal Analitika