Politika

Lazović i Lajčak: Državni odnosi kvalitetni, unaprijediti ekonomsku saradnju

lazoviclajcakicuok
Potpredsjednici Vlada Crne Gore i Slovačke, Vujica Lazović i Miroslav Lajčak konstatovali su da Crna Gora i Slovačka imaju otvorene, prijateljske odnose te da dijalog orijentišu na oblasti značajne za evropsku i evroatlansku perspektivu Crne Gore. U razgovoru dva vicepremijera, pohvaljen je kvalitet međudržavnih odnosa i kontinuitet političkih kontakata i iskazana puna podrška Slovačke reformama Crne Gore na implementaciji evropskih i evroatlanskih vrijednosti.

Lazović i Lajčak: Državni odnosi kvalitetni, unaprijediti ekonomsku saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici su ocijenili da osim inteziviranja reformskih aktivnosti, treba poraditi i na unapređenju ekonomske saradnje.

Crnogorski vicepremijer, drugog dana posjete Slovačkoj, učestvovao je na koferenciji od nazivom „Deset godina slovačkog programa razvojne pomoći, Vizija uspostavljanja saradnje za drugačiji svijet”, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak- saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

Potpredsjednici Lazović i Lajčak govorili su u uvodnom panelu „Slovačka i Zapadni Balkan: Razmjena tranzicionih iskustava”. Lazović je naglasio značaj Slovačke kao partnera u procesu pristupanja EU i NATO i osvrnuo se na perspektive daljih odnosa kroz razvojnu saradnju.

Na temelju izlaganja panelista i diskusije predstavnika nevladinih organizacija, akademskog, privatnog sektora i medija, definisane su smjernice o budućoj orijentaciji slovačkog programa razvojne podrške i saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Lazović se na marginama konferencije sastao i sa evropskim komesarom za razvoj Andrisom Piebalgsom.

foto: gov.me

Portal Analitika