Svijet

Zeleni neće u koaliciju sa Merkel

1610merkel
Nj
emački Zeleni odlučili su danas prekinuti pregovore o koaliciji s konzervativcima Angele Merkel, kojima sada ostaje samo Socijaldemokratska stranka Njemačke kao mogući koalicijski partner.

Zeleni neće u koaliciju sa Merkel
Portal AnalitikaIzvor

"Zeleni ne žele pregovarati o koaliciji" s Merkel, rekla je potpredsjednica stranke Klaudia Rot novinarima nakon nekoliko sati razgovora s predstavnicima konzervativaca u Berlinu, prenosi Hina.

Između konzervativaca (CDU i bavarski partner CSU) i Zelenih "neće biti pregovora o koaliciji", potvrdio je i glavni sekretar Kršćansko-demokratske unije Hermann Groehe.

Razgovori sa SPD-om bit će nastavljeni u četvrtak.

Hršćansko-demokratska unija CDU/ CSU porazila je socijaldemokrate na izborima 22. septembra, ali kancelarki Merkel je za sastavljanje vlade potreban koalicijski partner.

SPD se smatra najvjerovatnijim saveznikom Angele Merkel, kao i u razdoblju od 2005. do 2009, kada je njemačkom upravljala koalicija desnice i ljevice.

Mogućnost da bi razgovori o koaliciji mogli potrajati mjesecima zabrinjava njemačke evropske partnere, koji se pribojavaju da bi to moglo odgoditi odluke o mjerama protiv krize u eurozoni.

izvor: aljazeera.net

Portal Analitika