Abiznis

Đukanović: Podmorski kabl valorizuje energetski potencijal Crne Gore

djukainauguuok
V
lada Crne Gore stvoriće sve pretpostavke da sa crnogorske strane ne dođe ni do jednog dana zakašnjenja u postavljanju podmorskog interkonektivnog kabla između Italije i Crne Gore – saopštio je premijer Milo Đukanović na otvaranju predstavništva kompanije Tošiba.

Đukanović: Podmorski kabl valorizuje energetski potencijal Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Tošibi je krajem prošle godine dodijeljen ugovor za inženjering i konstrukciju dijela podvodnog kabla kojim od 2015. godine treba da počne da se izvozi električna energija iz Crne Gore i regiona ka Italiji, a koji će realizovati italijanska kompanija Terna.

Italijanska Terna je sa crnogorskom Vladom i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Đukanović je istakao da Crna Gora želi da se ,,što prije postavi kabl, a da paralelno sa tim zajedno radimo na aktiviranju svih energetskih resursa kako bi nakon postavljanja kabla on bio maksimalno valorizovan“.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je crnogorski partner na tom projektu italijanska Terna odabrala tako renomiranog partnera kakva je multinacionalna kompanija Tošiba. On je istakao da je dolazak Tošibe u Crnu Goru jedan od najboljih primjera kako se može zadobiti povjerenje renomiranog investitora da se na obostrano koristan način iskoriste domaći resursi.

- Tošiba je za nas značajan partner ne samo zato što će, siguran sam, u predviđenim rokovima i u zacrtanom kvalitetu postaviti kabl između italijanske i crnogorske obale i realizovati dio investicija u kontinentalnom dijelu jedne i druge države, nego zato što je to partner koji će kao lokomotiva jednog ovakvog projekta biti veoma podsticajan i za razvoj domaćeg malog i srednjeg biznisa – naveo je crnogorski premijer.

Đukanović smatra da će Tošiba prepoznati svoje interesovanje i za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori iz hidropotencijala ili iz potencijala vjetra i sunca.

semzadehuokGeneralni menadžer Tošibe za Evropu Sam Zadeh rekao je da je podmorski kabl najveći investicioni projekat u Evropi, On je podsjetio da će se izgraditi 420 kilometara kabla za 800 miliona eura, te da će se preko njega moći izvoziti električna energija iz Crne Gore u Zapadnu Evropu. Na kablu će, prema njegovim riječima, raditi više od 5.000 ljudi. On dodaje da će turizam i ugostiteljstvo imati koristi od njega.

- Jačina električne energije koja će se prenositi preko kabla će biti do 1.200 megavata, što je 1,4 puta više nego u nuklearnim reaktorima. Projekat će biti završen 2015. godine, a već 2016. će moći da se prenosi struja preko kabla- rekao je Zadeh.

U projektu italijanske Terne, crnogorske Vlade i Crnogorskog Elektroprenosnog sistema, predviđeno je da CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona eura. Takođe je u obavezi i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije, zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine, grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija, dok država Crna Gora ima 55 odsto.

 

 

 

 

Portal Analitika