Svijet

Propali pregovori u Kongresu, Amerika na korak od bankrota

1610amerikaf
R
epublikanci u Predstavničkom domu Kongresa nisu uspjeli sinoć da se dogovore oko plana za rješenje budžetske i dužničke krize, a ranije najavljeno glasanje koje je trebalo da se obavi nije održano.

Propali pregovori u Kongresu, Amerika na korak od bankrota
Portal AnalitikaIzvor


Kako piše "Vašington Post", vođstvo republikanaca nije uspjelo da ubijedi konzervativne partijske kolege da podrže koliko-toliko kompromisni predlog, koja bi nakon toga bio upućen Senatu u kome demokrate imaju većinu.



- Gotovi smo za večeras - kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti.



Teret dogovora je sada ponovo pao na Senat, gdje je vođa demokrata Hari Rid izrazio optimiziam oko dogovora sa demokratama u tom domu Kongresa.



Međutim, televizije u SAD ocjenjuju da, ako i dođe do dogovora u Senatu, to ne znači da će Predstavnički dom takav scenario podržati.



CNN je javio da bi Senat danas prepodne mogao da glasa o svom predlogu za budžet i limitu za produženje zaduživanja. U tom slučaju bi se tokom dana sve ponovo vratilo u Predstavnički dom.



Prethodno su uticajne konzervativne grupe "FreedomWorks" i "Heritage Action" pozvale republikanske kongresmene da ne podrže bilo kakav kompromis s demokratama i Obamom, i da dozvole da se SAD po prvi put u svojoj istoriji približe bankrotu i nemogućosti da servisiraju spoljni dug.



Mediji u SAD, nešto manje od 24 sata prije roka do kada mora da se podigne limit za zaduživanje, taj scenario sad već vide kao prilično realan.


foto. blic.rs



Portal Analitika