Zanimljivosti

Kafa i zdravlje srca - vječna nedoumica

1610kafa
K
afa je predmet istraživanja brojnih studija, ali se još ne zna tačno kako ona utiče na zdravlje. Međutim, studije ukazuju na to da umjereni unos kafe ne djeluje negativno na kardiovaskularno zdravlje.

Kafa i zdravlje srca - vječna nedoumica
Portal AnalitikaIzvor


Takođe, najnovije studije ukazuju i na to da se povećanjem unosa zelenog čaja i kafe smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema i srčanog udara.



Mnoga istraživanja su ispitivala uticaj unosa kafe na visok pritisak i holesterol, pri čemu je većina pokazala da, tokom dužeg perioda kafa ne povećava rizik od visokog krvnog pritiska.



Rezultati analiza studija koje su proučavale uticaj kafe na holesterol ukazuju na to da filter-kafa povećava holesterol u krvi, jer sastojci koji doprinose suprotnom efektu ostaju na filter papiru.



Takođe, to potvrđuje da su potrebna istraživanja koja će pokazati kako tačno kafa utiče na zdravlje, jer su dvije studije došle do oprečnih zaključaka.



Naime, jedna je istakla da se konzumacijom više od 28 šoljica kafe nedeljno povećava smrtnost za 21 odsto.



Druga studija, koja je vršila analizu 23 studije, zaključila je da je unos kafe obrnuto proporcionalan s rizikom od smrtnosti.

tekst i foto: b92

Portal Analitika