Društvo

Stanovnici Kumbora zabrinuti, ko će ukloniti bombe?

1610-kasarna
O
ko 35 bombi zaostalih iz Drugog svjetskog rata radnici turske kompanije "Ćeltićoglu" pronašli su prije mjesec u Kumboru prilikom izvođenja radova u blizini Vojne ambulante. Predstvnik izvođača radova turske kompanije "Ćeltićoglu" Gursel Kardenez za Dnevne novine je kazao da su u momentu kad su našli bombe obavili svoje. "Saopštili smo potrebnim institucijama i nadzornoj službi. Policija nas je uputila na ekipu za podvodno razminiranje iz Bijele, ali su nam oni saopštili da su samo zaduženi za podvodno deminiranje".

Stanovnici Kumbora zabrinuti, ko će ukloniti bombe?
Portal AnalitikaIzvor


Prema riječima predsjednika MZ Kumbor Gojka Vujnovića, na pomenutom mjestu gdje se nalaze bombe nekad su bila dva njemačka bunkera koja su bila "obložena" bombama, pišu Dnevne novine.



"To pričaju stari mještani koji tačno znaju gdje su bile mine. Ovdje je uvijek bila vojska i Austrougraska, poslije Njemačka, bilo je i Italijana. Manje bombe su bile posložene kod kasarne. Čitava jedna strana je bila pod bombama. Velike bombe su vertikalno postavljenje, one su štitile bunker od kojeg su se Njemci ogradili", kazao je Vujnović listu.



S druge strane, predstvnik izvođača radova turske kompanije "Ćeltićoglu" Gursel Kardenez za Dnevne novine je kazao da su u momentu kad su našli bombe obavili svoje.



"Saopštili smo potrebnim institucijama i nadzornoj službi. Policija nas je uputila na ekipu za podvodno razminiranje iz Bijele, ali su nam oni saopštili da su samo zaduženi za podvodno deminiranje", rekao je on.



Iz Direktorata za vanredne situacije listu je saopšteno da su sve opasnosti od eventualne eksplozije uklonjene i da su ostaci mina koje se nalaze trenutno u Kumboru obična gvožđurija. Međutim, oni su nrekli da su i predstavnicima Ćeltikcioglua savjetovali da se za eventualnu detekciju terena obrate Centru za podvodno deminiranje u Bijeloj.



Direktor Centra za podvodno deminiranje Veselin Mijajlović je kazao da mu se niko nije obraćao iz turske kompanije "Ćeltićoglu" za pomoć, dodajući da Centar nije nadležan za ovaj slučaj.

foto: novosti.rs

Portal Analitika