Svijet

SAD i dalje daleko od dogovora

1610White_House
U
Bijeloj kući kažu da su predstavnici demokrata i republikanaca još uvijek daleko od dogovora o prevazilaženju budžetske krize.

SAD i dalje daleko od dogovora
Portal AnalitikaIzvor


Portparol Bijele kuće Džej Karni izjavio je da je ohrabren pregovorima u Senatu, oko rješenja budžetske krize i produženja limita za zaduživanje, ali je naglasio da su dvije strane i dalje daleko od dogovora.



Bijela kuća, kao i demokratski senatori, kritikovali su najavljeni plan republikanaca iz Kongresa, koji su rekli da će izaći sa svojim planom kao protivtežom već ponuđenim planom iz Senata.



Republikanci u američkom Predstavničkom domu Kongresa, u kome imaju većinu, juče su najavili da će izaći sa sopstvenim predlogom za rješenje budžetske krize i podizanja limita za zaduživanje, samo dan nakon što je djelovalo da su dve strane u Senatu blizu kompromisa.



Lideri demokrata i republikanaca u Senatu saopštili da su blizu dogovora oko okončanja krize, po kome bi limit za zaduživanje bio produžen do 15. februara, dok bi finansiranje federalnih agencija bilo nastavljeno do 15. januara.



Međutim, sada republikanci u Predstavničkom domu kažu da će izaći sa svojim predlogom, sličnim onome koji je ponuđen u Senatu, sem što će imati nekoliko restriktivnih mjera koje se odnose na zakon o zdravstvenoj zaštiti (Obamaker).



"Predlozi su veoma slični. Senat još nema usvojene bilo kakve predloge, tako da mi možemo da izađemo s našim", rekao je republikanski kongresmen iz Kalifornije Darel Isa, nakon što je sa kolegama iz partije na sastanku Kokusa otpjevao pesmu "Amazing Grace".



Još nema reakcije sa strane demokrata na najavu novog predloga, a nije izvjesno ni kako bi za bilo koji od dva predloga koji su u igri glasali predstavnici konzervativaca iz Pokreta čajanka.



Prema dogovoru koji je ranije cirkulisao u javnosti, dvije strane bi do sredine januara trebalo da usaglase sve tačke budžeta za narednu fiskalnu godinu.



U ponedjeljak je Bijela kuća otkazala ranije najavljeni sastanak predsjednika SAD Baraka Obame sa liderima obje partije, uz obrazloženje da se nastavljaju pregovori u Senatu.



Od 1. oktobra Amerika se nalazi u budžetskoj krizi, u kojoj je 800 hiljada radnika federalne administracije poslato na prinudne odmore.

foto: openscience.com

Portal Analitika