Društvo

MUP CG: Dogovoreno jačanje saradnje Crne Gore i Italije

15ko
S
aradnja Crne Gore i Italije u oblasti unutrašnjih i policijskih poslova je dobra ali postoji prostor za njeno unaprjeđenje, ocijenjeno je danas na sastanku ministra unutrašnjih poslova mr Raška Konjevića i načelnika Generalštaba Finansijske policije Italije Lućana Karte.

MUP CG: Dogovoreno jačanje saradnje Crne Gore i Italije
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministar Konjević je kazao da pred Crnom Gorom stoje brojni izazovi na polju ispunjavanja mjera datih u akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24, te da će se u tom procesu institucije mijenjati, postajati profesionalnije i ostvarivati mjerljiviji rezultati.

 

General Karta je istakao spremnost Italije da pomogne Crnoj Gori u ovim procesima, prije svega kroz obuke koje bi se organizovale na polju borbe protiv svih vidova finansijskog i ekonomskog kriminala. Posebna pažnja posvetila bi se obukama vezanim za finanijske istrage, utaju poreza, utaju na štetu međunarodnih, u prvom redu evropskih fondova, kršenje prava intelektualne svojine, krivotvorenje i drugo.

 

Iako je operativna saradnja dviju policija ocijenjena kao dobra, sagovornici su se saglasili da se ona može ojačati formiranjem zajedničkih istražnih timova. Ministar Konjević je podsjetio da su vlade dviju država potpisale određene sporazume o saradnji koji daju dovoljnu političku osnovu za unaprjeđenje i jačanje operativne saradnje.

 

Sastanku su osim ministra prisustvovali i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, generalni direktor Direktorata za međunarodne odnose i evropske integracije Ivan Ivanišević i pomoćnici direktora Uprave policije Milan Tomić i Vesko Vukadinović

Portal Analitika