Politika

Brisel: Predsjednik Vujanović sa predsjednikom Evropske komisije

15filb
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.Predsjednik Vujanović i predsjednik Evropske komisije održali su konferenciju za štampu.

Brisel: Predsjednik Vujanović  sa predsjednikom Evropske komisije
Portal AnalitikaIzvor
Predsjednik Vujanović se zahvalio na podršci koju Evropska komisija dalje Crnoj Gori na njenom evropskom putu i ostvarenju njenog strateškog cilja.
Želim da naglasim tri stvari – prvo, zadovoljni smo što smo zatvorili skrining i dokazali da Crna Gora može ispuniti zahtjeve EU i prevazići prepreke u ovom procesu. Naravno radili smo u saradnji sa ekspertima iz EU, kao i sa ekspertima država članica EU i očekujemo dalju podršku u ovom pogledu.
Drugo, zadovoljni smo što smo uspjeli da otvorimo i privremeno zatvorimo poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i istraživanje, kulturu i obrazovanje. To je veoma važno za naše institucije i stručnjake u ovim oblastima i predstavlja novo ohrabrenje za njih.
I treće, želim da izrazim zadovoljstvo što je Crna Gora ispunila zahtjeve i što je u situaciji da može da očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24. To je veoma važno za budućnost naših evropskih integracija.
Izražavam našu jasnu spremnost da nastavimo u ovom pravcu. Na sastanku smo razgovarali o ekonomskim pitanjima i situaciju u regionu. Razgovarali smo o KAP-u i spremnosti da se pronađe rješenje u najbržem mogućem roku. Izrazio sam očekivanje da ćemo vrlo brzo pronaći partnera za KAP, što će dovesti do rasterećenja budžeta.
Još jednom se zahvaljujem na vašoj podršci. 

filba2
Barozo je kazao da mu je drago što mogu da pozdravim predsjednika Vujanovića ovdje u Evropskoj komisiji. Njegova posjeta je jasan signal bliskih odnosa između EU i Crne Gore. Moja poruka danas je veoma jasna – EU ostaje posvećena politici proširenja, a posebno procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Mi ćemo nastaviti da pomažemo Crnu Goru i njenim naporima na putu ka članstvu u EU. Danas smo razmatrali dostignuća u procesu pristupanja. Posebno sam pohvalio usvajanje ustavnih promjena u cilju jačanja nezavisnosti sudstva i akcione planove za oblasti vladavine prava.

Kao što znate, proširenje EU, koje je tako važno za našu zajedničku bezbjednost i prosperitet, se bazira na individualnim dostignućima, odnosno dostignućima svake države na putu ka članstvu u EU.

Ukupna dinamika crnogorskih pregovora će, stoga, značajno zavisiti od implementacije ovih ključnih akcionih planova. Crna Gora preduzima korake za prevazilaženje nedavnih političkih izazova. Naprimjer, u pogledu valjanog funkcionisanja parlamenta i odgovarajućeg i efikasnog korišćenja javnih fondova.

Ovi koraci treba da se nastave u pravcu konstantnog napretka. Danas sam ponovio ono što EK često ističe, a to je da se mora garantovati sloboda medija i upotpunosti i istražiti prijetnje i nasilje nad novinarima.

Na sastanku smo, takođe, razgovarali o ekonomskoj situaciji i istakao sam potrebu da Crna Gora mora preduzeti dalje mjere za unapređenje poslovnog ambijenta i suzbijanja nezaposlenosti. 
U kontekstu nedavnih događaja, posebno sam se osvrnuo na KAP koji ima ključnu ulogu u ekonomiji Crne Gore. Potrebno je najhitnije pronaći rješenje za ovu kompaniju u skladu sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Takođe smo razgovarali o bilateralnim pitanjima – Crna Gora je šampion regionalne saradnje, što zaista pozdravljam, o čemu smo detaljno razgovarali. Ovo je zaista ključ za region. Ali, Crna Gora takođe ima neka neriješena pitanja sa susjedima, posebno po pitanju granica.
Zadovoljan sam spremnošću Crne Gore da riješi ta pitanja.
Predsjedniče Vujanović, na kraju želim da ponovim posvećenost EK politici proširenja i pristupanju Crne Gore.
Vaša posjeta je pravovremena. Sjutra ćemo objaviti godišnji izvještaj EK o napretku koji je napravila Crna Gora u protekloj godini i izazovima koji je čekaju naredne godine.
Vjerujem da ćete vi i drugi lideri u vašoj državi i dalje biti snažno posvećeni evropskim integracijama i ostvariti dalji napredak na evropskom putu.

Pitanja novinara: Predsjedniče Vujanović, na osnovu čega očekujete da će Crna Gora u decembru otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Odgovor predsjednika Vujanovića:

EK je preporučila otvaranje ovih poglavlja na osnovu činjenice da je Crna Gora pokazala sposobnost u rješavanju problema. U avgustu je EK preporučila otvaranje pregovora za 23 i 24 poglavlje. U septembru je od Crne Gore zatraženo da dostavi pregovaračke pozicije i nadam se da ćemo u decembru biti u poziciji da otvorimo poglavlja 23 i 24.

Odgovor predsjednika Baroza:

Želio bih da dodam da je od Crne Gore traženo da dostavi pregovaračke pozicije za ova poglavlja i definisanje privremenih mjerila. Oni će biti poslati u Evropski savjet na raspravu, a nakon toga biće otvorena medjuvladina konferencija. Nadamo se da će se procedura završiti tako da otvorimo oba poglavlja do kraja godine.
To je kao što znate dio novog pristupa da se sva ova pitanja razmatraju već na početku procesa, a ne na kraju kao što je bilo ranije.
Sada imamo dobru priliku, ali sve zavisi od vas da otvorimo poglavlja 23 i 24 prije kraja godine. I to je naš zajednički cilj.

Pitanje novinara: Predsjedniče Vujanoviću, veliki je razlog za zabrinutost koji će se objaviti u sjutrašnjeg godišnjem izvještaju EK, a tiče ses lobode riječi i odnosa prema medijima. Iz vaše partije se čulo da su neki napadi na novinare izmišljeni, da je afera Snimak spinovana. Da li možete reći da će se svi slučajevi napada na novinare istražiti do kraja, odnosno da će istrage afere Snimak imati rezultat.

Odgovor predsjednika Vujanovića:

Meni je drago da ste bili u prilici da pogledate godišnji izvještaj prije nego što sam ga ja vidio, što znači da imate pristup informacijama iz EK koja ja nemam. Takođe mi je drago da, iz onoga što sam čuo od predsjednika EK, da taj godišnji izvještaj mora biti bolji nego prethodni.
Dakle, mi smo napravili skrining za svako poglavlje, otvorili i privremeno zatvorili dva važna poglavlja i ispunili sve obaveze za otvaranje poglavlja 23 i 24. Vidjeli ste da je i predsjednik Barozo saopštio da očekuje da se ta dva poglavlja otvore do kraja godine.
Prema tome, same te činjenice govore da godišnji izvještaj EK mora biti bolji nego prethodni i da mora biti pozitivan.
Mi, naravno, ne bježimo od toga da postoje slučajevi napada na novinare koji su neotkriveni. Mi smo vrlo zabrinuti zbog toga i država preduzima sve da se takvi napadi više ne dese i činimo sve da se otkriju počinioci takvih nedjela ili zlodjela. Ti napadi se, nažalost, dešavaju i u našem regionu i mi žalimo zbog toga. Mi činimo sve da mediji dobiju maksimalne uslove za slobodno djelovanje. Zato sam uvjeren da će Crna Gora svoju privrženost tom problemu iskazati u maksimalnim istragama koje su naš prioritet.

Odgovor predsjednika Baroza:

Što se tiče izvještaja o napretku on još nije odobren i ne mogu davati nikakve komentare. On će sjutra biti konačno odobren.

Mi smo protiv nasilja i prijetnji prema bilo kome, ali su nasilje i prijetnje prema novinarima veliki problem. I zato će EK posebnu pažnju obratiti u skriningu, u ovoj oblasti, prema zemljama kandidatima. To je pitanje o kojem razgovaramo sa našim partnerima.
Crna Gora je izrazila spremnost za rješavanje tih problema, što je upravo i rekao predsjednik Vujanović.
Crna Gora je spremna da u potpunosti istraži nasilje i prijetnje prema novinarima. Sloboda medija je naša zajednička zabrinutost. To je pitanje kome treba posvetiti najveću pažnju i ako postoji kakav problem potrebno je ozbiljno se pozabaviti njim i preduzeti adekvatne mjere.
Potrebno je konsolidovati vladavinu prava i fundamentalna prava u procesu pristupanja EU.
Čak iako neka država nema aspiraciju da postane članica EU mora obezbijediti vladavinu prava, radi njenih građana i ekonomije.
Što se tiče evropske agende, sarađujemo sa crnogorskim vlastima na identifikaciji i rješavanju pitanja koja mogu biti problemi. 

Razgovoru je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i šef Misije Crne Gore pri EU Ivan Leković.
Portal Analitika