Abiznis

Skupština u petak o prodaji rožajskih preduzeća

15roy
S
kupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije raspravljaće u petak o postupku prodaje Gornjeg Ibra i šumarskog preduzeća Rožaje.

Skupština u petak o prodaji rožajskih preduzeća
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu je i usvajanje zaključaka u vezi kontrole postupka privatizacije hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Vektra Boka iz Herceg Novog.

Gornji Ibar je do početka devedesetih bio među vodećim drvoprerađivačkim preduzećima. Stečaj je uveden prije skoro deset godina, a nijedan od privatizacionih pokušaja nije uspijevao.

Posljednja sjednica Komisije na kojoj se raspravljalo o prodaji HTP Boka Vektri Montenegro, krajem jula, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici je prisustvovao i vlasnik Vektre, Dragan Brković koji je kazao da problemi u HTP Boka potiču iz perioda prije privatizacije.

Vektra Montenegro kupila je krajem decembra 2007. godine 59,45 odsto kapitala HTP Boka, uz obavezu da u preduzeće uloži 350 miliona EUR, izgradi i renovira četiri hotela za tri godine i zaposli 1,2 hiljade radnika.

Umjesto najavljenih investicija, srušen je hotel Tamaris, Igalo je devastiran, dok su drugi objekti prodati ili dati u zakup. Hotel Plaža, koji odavno nije u rangu traženih hotela, radi samo četiri do pet mjeseci godišnje.

Radnicima se, kako je ranie saopšteno, duguje sedam plata, šest naknada za prevoz, dva regresa i tri godine doprinosa.

Ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku odlagano je više puta.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika