Društvo

Dani Austrije u Crnoj Gori

15am
A
mbasador Austrije Joham Frelih rekao je da se nada da će Crna Gora uskoro postati dio Evropske Unije i tako biti omogućeno mladima da se zapošljavaju i studiraju u zemljama članicama.

Dani Austrije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je danas na Filozofskom fakultetu u Nikšiću otvorio trodnevni manifestaciju Dani Austrije u Crnoj Gori.

Frelih je kazao da je jedan od ciljeva manifestacije da ukaže na razliku Austrije sa Njemačkom i Švajcarskom, iako im je isti jezik - njemački, kojim kao maternjim govori oko sto miliona ljudi.

Obraćajući se studentima Odsjeka za njemački jezik i književnost, Frelih je kazao da se
nada da će Crna Gora uskoro biti dio Evropske Unije i tako biti omogućeno mladima da se zapošljavaju i studiraju u zemljama članicama.

„ Razmjena studenata je dobra, ali postoji problem sa radnom i boravišnom dozvolom za profesore koji bi radili u Crnoj Gori. Trebalo bi riješiti te pravne okvire da bi im se omogućio dolazak, jer za sada niko od austrijskih profesora ne želi da dođe u Crnu Goru“, kazao je on.

Frelih je tokom predavanja obećao da će se potruditi da što više crngoroskih studenata boravi u Austriji.

Dekan Filozofskog fakulteta Blagoje Cerović podsjetio je da je Filozofski fakultet najveća univerzitetska jedinica u Crnoj Gori, koja ima 15 studijskih programa, više od 2,5 hiljade studenata na osnovnim studijama, kao i oko 80 stalno zaposlenih profesora i 90 mladih saradnika.

Govoreći o njemačkom jeziku, on je kazao da je problem što se nije mnogo učio u školama, izuzev u gimnazijama u Beranama i Ulcinju, pa studenti dolaze bez prethodnog osnovnog znanja.

„ U poslednje vrijeme povećan je broj osnovnih škola u kojima se uči njemački, zbog njegovog značaja u Evropi. Ove godine više od 20 studenata, uglavnom sa Odsjeka za njemački jezik, boravilo je semestar ili više u Austriji. Dragocjeno bi bilo kada bi mogli dolaziti i profesori koji bi držali kurseve i obavljali ispite, što će se riješiti usvajanjem standarda EU“, kazao je Cerović.

Šef Studijskog programa za njemački jezik i književnost, Jelena Knežević, kazala je da je najintenzivinja razmjena sa Gracom i Bečom putem CEPUS mreže, čiji je inicijator Austrija.

Ona je navela da je pored stipendija, školovanje studenata sa Balkana potpuno besplatno u Austriji, jer Zapadni Balkan ima privilegiju da ne plaća ni upisninu ni školarinu, i da je potrebno jedino znanje njemačkog jezika.

Tokom Dana Austrije posjetioci će uz brojna predavanja moći da posjete informativne štandove na Filozofskog fakulteta u Nikšiću i detaljnije se informišu o aspektima studijskog života u Austriji.

(MINA)

Portal Analitika