Društvo

UP: Rasvijetljena tri slučaja počinjenih na štetu članova „LGBT Forum Progres“

15up
S
lužbenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, rasvijetlili su tri slučaja delikata počinjenih na štetu LGBT zajednice i lica koja se bave promocijom i zaštitom prava  i interesa LGBT zajednice.

UP: Rasvijetljena tri slučaja počinjenih na štetu članova „LGBT Forum Progres“
Portal AnalitikaIzvor

Službenici OB Kolašin su, 13. oktobra 2013. godine, identifikovali  i priveli M.L. (24) iz Kolašina, zbog sumnje da je istog dana,  na štetu četvoro članova „LGBT Forum Progres“, nevladine organizacije koja se bavi promocijom i zaštitom prava i interesa LGBT zajednice, počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – drsko ponašanje.

Naime, policijski službenici su, 13. oktobra 2013. godine, postupajući po prijavi četiri lica – članova ove NVO da ih je istog dana, dok su boravili na terasi jednog ugostiteljskog objekta u Kolašinu, nepoznato lice vrijeđalo i upućivalo im riječi pogrdne sadržine, preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje su veoma brzo rezultirale identifikovanjem i privođenjem M.L.

O događaju je obaviješten Osnovni državni tužilac u Kolašinu, koji će se izjasniti da li u radnjama M.L. ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

M.L. je, istog dana kada je identikovan i priveden, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka predat Područnom organu za prekršaje, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeni prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru.

Službenici CB Podgorica su, u periodu od 27. do 30. septembra 2013. godine, identifikovali i priveli devet maloljetnih lica – P.K. (16), L.Dž. (16), L.J. (15), D.M. (16), B.Z. (15), P.Š. (16), F.M. (16), L.D. (15) i L.L. (16) iz Podgorice, za koja se sumnja da su 27. septembra 2013. godine u Podgorici, na štetu LGBT zajednice, počinili prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – prijetnja.

Osnovano se sumnja da su ova lica počinila delikt na način su navedenog dana, kao članovi grupe, na javnom mjestu – trgu u centru Podgorice, uzvikivali riječi prijeteće sadržine upućene LGBT osobama, kojima su prijetili da će napasti na njihov život i tijelo ili život i tijelo njima bliskih osoba.

Zbog ovih prijetnji upućenih na javnom mjestu, član NVO „LGBT Forum Proges“ je podnio prijavu CB Podgorica, po kojoj su policijski službenici postupili i identifikovali navedena lica.

Od osumnjičenih lica je, u prisustvu njihovog zakonskog zastupnika – roditelja, uzeta izjava u prostorijama CB Podgorica.

O svemu je obaviješten Osnovni državni tužilac u Podgorici, koji se izjasnio da u njihovim radnjama nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Službenici CB Podgorica su zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv devet navedenih lica Područnom organu za prekršaje u Podgorici podnijeli u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da su počinila navedeni prekršaj

Član NVO „LGBT Forum Progres“ je, 15. septembra 2013. godine, prijavio CB Podgorica da je nepoznato lice na naljepnicima ove organizacije, koje su bile istaknute u ulazu zgrade u Podgorici u kojem je nastanjen, ispisalo poruke takve sadržine koje su kod njega izazvale osjećaj ugroženosti, odnosno prijetnje.

Policijski službenici su postupili po prijavi ovog lica i 13. oktobra 2013. godine identifikovali tri maloljetna lica – F.B. (16), T.P. (17) i P.Š. (16) iz Podgorice. Od njih je takođe, u prisustvu njihovog zakonskog zastupnika – roditelja, uzeta izjava u prostorijama CB Podgorica.

O događaju je obaviješten Osnovni državni tužilac u Podgorici, koji se izjasnio da u njihovim radnjama nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Službenici CB Podgorica će zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri navedena lica Područnom organu za prekršaje u Podgorici podnijeti sjutra u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da su počinila prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – prijetnja.

Portal Analitika