Abiznis

Slovački investitori zainteresovani da ulažu u energetiku i turizam

15vuj
P
otpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, koji na poziv potpredsjednika Vlade Slovačke Republike Miroslava Lajčaka boravi u posjeti Bratislavi, sastao se danas sa slovačkim ministrom ekonomije Tomašom Malatinskim.

Slovački investitori zainteresovani da ulažu u energetiku i turizam
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Lazović je predstavio ministru Malatinskom investicione potencijale Crne Gore, sa naglaskom na razvojne projekte čija se realizacija očekuje u narednom periodu, osvrnuvši se pri tom i na reforme koje se sprovode u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

Ministar Malatinski je obavijestio potpredsjednika Vlade o postojanju velikog interesovanja slovačkih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, u oblasti energetike, turizma, zaštite životne sredine, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje između dvije države. U tom kontekstu, naglašena je važnost predstojeće posjete slovačkog ministra Crnoj Gori i održavanja prve sjednice Crnogorsko-Slovačke mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kao i potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti energetike.

Sastanku potpredsjednika Lazovića sa ministrom Malatinskim prisustvovali su i predstavnici slovačkih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Crnu Goru, naročito u oblasti energetike i turizma.

Potpredsjednik Lazović se sastao i sa državnim sekretarom prosvjete, nauke, istraživanja i sporta Štefanom Čudobom.

Potpredsjednik Lazović i gospodin Čudoba su iskazali zadovoljstvo nivoom i kvalitetom saradnje u oblasti visokog obrazovanja, pri čemu je potpredsjednik crnogorske vlade izrazio zahvalnost na podršci Slovačke crnogorskim studentima, istraživačima i nastavnom osoblju. Na sastanku je bilo riječi i o upotrebi ICT-a u osnovnom i srednjem obrazovanju i iskustvima u sprovedenim reformama u toj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da je usklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada značajan uslov dinamičnijeg razvoja zemlje, i iskazali potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma između dvije vlade u oblasti obrazovanja.

 

Portal Analitika