Abiznis

Brajović: Ne stoji procenat Svjetske banke

9ivan
Ministar saobraćaja Ivan Brajović kaže za Antenu M da ne stoji procjena Svjetske banke o tome da će izgradnja autoputa uticati da javni dug poraste čak 23 odsto BDP-a. U toku su pregovori sa Kinezima o okvirnom ugovoru, a uslijediće ugovor o projektovanuju i izgradnji- i na kraju finansijski ugovor. Sve to će, kaže Brajović, potom biti proslijeđeno Parlamentu.

Brajović: Ne stoji procenat Svjetske banke
Portal AnalitikaIzvor

- Tek tada ćemo znati kakvom dinamikom ćemo povlačiti odobrena sredstva i tek tada će Ministarstvo finansija moći da da prave podatke kako će realizacija tog projekta uticati na javni dug. Ne postoji ništa transparentije nego da o tome razgovaramo i u konačnom odlučimo u Parlamentu. Zato mislim da sada pričati o tome koliko će biti povećanje javnog duga, koji procenat će biti BDP-a ne može da stoji. Ne može da stoji procenat o kome se razgovaralo- ističe Brajović odajući da Vlada intezivno radi na projektu autoputa.

Brajović dodaje da su svi pozvani da daju procjene, ali da samo resorno ministarstvo može donijeti adekvatne odluke na osnovu relevantnih analiza.

- Bilo ko drugi, pa makar i medjunarodne finansijske institucije mogu da daju svoje određene prognoze ali samo smo mi ovdje pozvani da analiziramo sve aspekte i na osnovu toga donesemo odluku- naveo je Brajović.

Brajović kaže da postojeći protok saobraćaja ne garantuje brzi povrćaj investicija.

- Takođe znamo da je neophodno da pokrenemo našu građevinsku operativu u punom smislu, da angažujemo sve naše kapacitete. Takođe znamo da moramo infrastrukturno uvezati Crnu Goru, podstaći razvoj turističkih i drugih potencijala sjevera Crne Gore, da moramo omogućiti sigurniju vožnju kroz Crnu Goru. A nesporno je da je put kroz kanjon Morače jedan od najopasnijih putnih pravaca- objašnjava Brajović.

Podsjetimo, iz Svjetske banke su upozorili da će izgradnja autoputa, odnosno izgradnja dionice Smokovac-Mateševo uticati da javni dug poraste čak 23 odsto BDP-a.

 

Portal Analitika