Kultura

Brojni interesantni prateći programi 18. ITF-a u Baru

1510ITFBar
O
vogodišnji 18. Međunarodni televizijski festival u Baru, pored emisija u pet takmičarskih kategorija, činiće i bogat prateći program.

Brojni interesantni prateći programi 18. ITF-a u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Kako najavljuju iz organizacije festivala, u centru pažnje biće, svakako, jubilej Njegoša, zatim međunarodna Nagrada mladih, organizacija „Films4Peace“, master klasovi, debate, izložbe crnogorskih umjetnika i osvrt na ono što se dešavalo u proteklih 18. godina na ITF Bar.

„Noć skuplja dva vijeka: Njegoš, jedna biografija“ dokumentarni film crnogorskog reditelja Branka Baletića koji je u junu nagrađen Gran prijem na Festivalu filma jugoistočne Evrope SEE a Paris, daće poseban uvid u život vladike i pjesnika rođenog prije 200 godina. Film je, kako se navodi, svojevrsni napor da se kroz jednosatnu biografiju kažu one najosnovnije stvari o Njegošu. Ovaj „arhivski film“ biće prikazan u Dvorcu Kralja Nikole 25. oktobra. Nakon projekcije, publika će biti u prilici da od Baletića čuje detalje o nastanku ovog ostvarenja.

- Direkcija festivala s ponosom najavljuje promocije nekoliko značajnih evropskih fondacija i prisustvo javnih servisa iz regiona i Evrope. Drugog dana festivala održaće se prezentacija Fondacije Nagrada mladih (Prix Jeunesse), koja  se dodjeljuje od 1964. godine, a njeni osnivači su Oblast Bavarska, grad Minhen i Bavarska televizija. Fondaciji su se kasnije pridružili ZDF, RTL, EBU, UNESCO i Centar za edukaciju djece i mladih (CIFEJ), a osnovni cilj je promocija kvalitetnog dječijeg programa na televizijama širom svijeta. „Suitcase“ predstavlja jednu od najefikasnijih trening metoda u svijetu koja na pravi način oslikava kreativni i inovativni duh festivala. Uz to, Fondacija Nagrada mladih biće predstavljena kroz dva dešavanja: drugog dana festivala biće Okrugli sto sa urednicima dječijeg programa i predsatvnicima televizija iz Crne Gore i regiona, dok će dan kasnije biti prikazani najbolji dječiji programi sa posljednjeg dječijeg festivala. Moderator i voditelj prezentacija je Kirsten Šnajd iz Njemačke – navodi se u najavi pratećih događaja.

Specijalne projekcije i emisije, kao i kompletan program festivala, korisnici Extra TV-a će moći direktno da prate na posebnom kanalu. Takođe, izbor najboljih, nagrađenih i specijalnih programa biće prikazivan na projekcijama u Dvorcu Kralja Nikole.

U programu „Druženje sa…“ publika će moći da priđe „korak bliže“ već pomenutom Baletiću, i drugom specijalnom gostu Oliveru Mlakaru, koji će zvanično otvoriti 18. ITF Bar. Trećeg dana festivala nastavlja se dugogodišnja saradnja sa Češkom televizijom, promocijom igranog dramskog projekta „Cirkus Bukovski“. U saradnji sa organizacijom  „Films4Peace“, kao dio proslave Svjetskog dana mira, 26. oktobra biće prikazana 24 kratka filmova iz Bugarske, Kine, Francuske, Njemačke, Irske, Japana, Kenije, Holandije, Svazilenda, Velike Britanije i SAD-a, posvećena razvoju svijesti o miru u svijetu. Organizator projekta je Tobi Brundin iz Velike Britanije.

- Cilj nam je da, u okviru tekućih programa, obrazujemo, uključimo i zainteresujemo širu akademsku, naučnu i medijsku javnost za aktuelne teme koje se tiču naše medijske stvarnosti, tržišta i savremene dramaturgije televizije i filma. Kao dio pratećeg programa biće organizovana debata koju će pratiti dva master klasa. Tako će 23. oktobar početi predavanjem Vladimira Perovića „Dramaturgija u dokumentarnom filmu“, a zatim će Irena Škorić govoriti na temu „Eros u medijima“. „Zvijezde kao uzori publike“ naziv je debate koju će započeti dr Maja Vukadinović, čiji su glavni učesnici Radoje Cerović komunikolog, Vuk Vuković sa cetinjskog, i Kristina Ljevak sa FTBiH.

„Punoljetstvo“ barskog TV festivala obilježiće niz događaja. Tako će 22. oktobra biti predstavljena postavka oficijelnih festivalskih postera, koje je prethodnih deset godina uradio akademski slikar Roman Đuranović. I ove godine će se održati  Starobarska promenada – 25. petka, tokom koje će gosti obići Stari Bar, a lokalni proizvođači izložiti svoje proizvode.

Portal Analitika