Politika

Vujanović-Šulc: Proces proširenja mora biti praćen neophodnim reformama

1510SULCvujanoviccc
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Vujanović-Šulc: Proces proširenja mora biti praćen neophodnim reformama
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo što se sastao sa predsjednikom Evropskog parlamenta i rekao da je imao otvoreni, prijateljski i konstruktivan sastanakna kome je imao priliku da izrazi svoju zahvalnost Evropskom parlamentu na podršci procesu proširenja Evropske unije i na svemu što je učinio za Crnu Goru u ostvarenju njenog strateškog cilja.

Predsjednik je sa Šulcom razmijenio mišljenja o mnogim pitanjima, gdje je predsjednik Evropskog Parlamenta rekao da je Crna Gora pouzdan partner Evropske unije. On je ponovio čvrstu namjeru Crne Gore da i dalje bude pouzdan parner ne samo Evropske unije, već i u regionu.

“Crna Gora učestvuje u mnogim regionalnim organizacijama i inicijativama koje nam omogućavaju da doprinesemo rješavanju mnogih pitanja. U ovom kontekstu, uloga Evropske unije je veoma važna za nas, kao i uloga Evropskog parlamenta. Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje, hvala još jednom na gostoprimstvu i svemu što Evropski parlament radi za Crnu Goru. Takođe, hvala i na Vašem ličnog doprinosu predsjedniče Šulc” , rekao je Vujanović.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je dobrodošlicu predsjedniku Vujanoviću u Evropskom parlamentu.

Šulc je istakao da su razgovori bili veoma konstruktivni, prijateljski i u optimističkom duhu saopštavajući, “Predsjednik Vujanović se već sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem, sada je u Evropskom parlamentu, a očekuju ga i razgovori u Evropskoj komisiji.

Razgovarali smo o predstojećem otvaranju poglavlja 23 i 24. Razgovarali smo o preprekama i izazovima, o neophodnim reformama u oblasti ekonomije i sudstva, o slobodi medija, vladavini prava i svim pitanjima koja se odnose na zahtjeve Evropske unije.

Obojica smo iskazali zajednički interes o interesu Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku pridruži Evropskoj uniji i o interesu EU da ne prestane sa procesom proširenja”.

Šulc je rekao, da se složio sa predsjednikom Vujanovićem da proces proširenja mora biti praćen neophodnim reformama ne samo u zemljama kandidatima, već i u EU.

Bio je ovo sastanak punog međusobnog razumijevanja i poštovanja prema iskazanim mišljenjima i još jednom predsjedniče Vujanović hvala na ovom sastanku, koji je bio veoma ohrabrujući, kazao je na kraju predsjednik Evropskog Parlamenta Martin Šulc.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije Crne Gore pri EU Ivan Leković.

Portal Analitika