Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • PONUDA ZA AUTOPUT: Exim banka nudi kredit na 20 godina, petogodišnji grejs period i kamatu 2 odsto!

PONUDA ZA AUTOPUT: Exim banka nudi kredit na 20 godina, petogodišnji grejs period i kamatu 2 odsto!

1410autoput
S
vjetska banka nedavno je saopštila da će izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Mataševo, uticati da javni dug poraste za čak 23 odsto BDP-a 2013. godine. Međutim, podaci do kojih je došla Portal Analitika pokazuju da računica najveće svjetske institucije nije u potpunosti matematički tačna.

PONUDA ZA AUTOPUT: Exim banka nudi kredit na 20 godina, petogodišnji grejs period i kamatu 2 odsto!
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kineska Exim banka je za izgradnju prioritetne dionice prema sjeveru ponudila povlašćeni kredit sa rokom otplate od 20 godina, petogodišnjim grejs periodom i sa kamatom od svega dva odsto godišnje.

Drugim riječima: nije tačna računica SB po kojoj će javni dug porasti za 23 odsto 2013.godine, budući da će država Crna Gora tek od 2019.godine početi da vraća kredit kineskoj banci, a niko pouzdano ne može da pretpostavi kretanje BDP-a u tom periodu.

Nadalje, prema projekcijama Vlade, budžetsko opterećenje za državu će prve godine izgradnje biti svega 9,6 miliona eura, druge godine 19 miliona, dok će se ostalih godina kretati oko 50 miliona eura, s tim što će taj iznos biti umanjen, procjenjuje se, do 40 odsto naplatom putarine.

Kineske kompanije CCCC i CRBC su ponudili da vrijeme trajanja izgradnje ove dionice puta bude 48 mjeseci od početka radova. Kinezi su za izgradnju prioritetne dionie ponudili 809 miliona eura, od čega će državno učešće iznositi 121 milion eura, dok će preostalih 688 miliona eura finansirati iz pomenutog kredita Exim banke. Koliko je povoljan kredit Exim banke svjedoči podatak da je godišnja inflacija veća nego kamata na kredit.

Prema prvobitnim procjenama, izgradnja autoputa bi mogla da počne početkom naredne godine. P.Z.

Portal Analitika