Društvo

ALFA Centar: „Reciklaža nije blamaža“

1510reciklaza
N
evladina organizacija ALFA Centar je danas u Nikšiću organizovala konferenciju za medije povodom početka projekta „Reciklaža nije blamaža“, koji će realizovati do marta naredne godine, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

ALFA Centar: „Reciklaža nije blamaža“
Portal AnalitikaIzvor

ALFA Centar je sa projektom “Reciklaža nije blamaža” pobijedio na trećem konkursu Pivare “Trebjesa” za finansiranje najboljih ekoloških projekata. Projektom je predviđena promocija selektivnog odlaganja i recikliranja otpada, a navedene aktivnosti finansiraće Pivara sa 10.000 eura.

Koordinator projekta Dražen Vujović rekao je da će ALFA Centar kroz projekat animirati građane Nikšića, naročito mlade, da selektivno prikupljaju i odlažu otpad i da na taj način učestvuju u procesu recikliranja. „Projekat obuhvata niz informativnih i praktičnih aktivnosti, čijom kombinacijom ćemo pokušati da doprinesemo očuvanju životne sredine u našem gradu. U saradnji sa stručnim savjetnicima iz partnerskih institucija, u narednih 15 dana održaćemo 11 predavanja na dva fakulteta i devet osnovnih i srednjih škola u Nikšiću.

Postavićemo ’zeleno ostrvo’ u centru grada, između opštine i Doma revolucije, gdje će svi prolaznici moći da selektivno odlažu metalni i plastični otpad. Za učenike ćemo organizovati takmičenje u prikupljanja otpada i najbolje nagraditi dvodnevnim izletom, dok ćemo za studente pripremiti promotivne zabave u četiri lokalna kafe bara, gdje će ulaznice biti dvije prazne limenke, a piće će se točiti u plastičnim čašama. Trudićemo se da tokom projekta kroz navedene aktivnosti prikupimo što veću količinu metalnog otpada i PET ambalaže, koje će dalje obrađivati naš partner - Centar za reciklažu“, kazao je Vujović.

1510reciklaza1

Šef Odsjeka za upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoj i turizma Igor Jovanović nakon osvrta na dosadašnje aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti, kao i o usvojenom i izmijenjenom Zakonu o upravljanju otpadom krajem 2011 godine, napomenuo je značaj projekta ,,Reciklaža nije blamaža’’. Jovanović je istakao značaj ovog projekta, koje Ministarstvo održivog razvoj i turizma podržava, napominjući da briga o životnoj sredini nije samo zadatak ALFA Centra i Pivare ,,Trebjesa’’, već je zadatak svih građana.

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Boris Nišavić je istakao da je ubijeđen da će projekat sa lijepim, modernim i efikasnim sloganom dati i dobre rezultate u Opštini Nikšić.

Menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“, Natalija Milić, kazala je da ta kompanija kroz finansiranje najboljih ekoloških projekata nastoji da obuhvati jednu širu sferu ekoloških problema i zajedno sa nevladnim organizacijama pomogne u njihovom rješavanju. Prema njenim riječima, ne smijemo zaboraviti da je ekološki sistem kompleksan, te da jedino kroz aktivnosti svih partnera u takvom sistemu možemo postići i cjelovite pozitivne efekte za našu životnu sredinu.

1510reciklaza2

„U tom smislu, građenje partnerstva između što više subjekata je nova vrijednost koja će u narednim godinama omogućavati postizanje ciljeva održivog razvoja“, navela je Milić.

Portal Analitika