Politika

KUKAN: Spreman sam da podržim otvaranje poglavlja 23 i 24

0107kukantekst2
P
oslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan rekao je za Dan, da Vlada Crne Gore treba da svoje napore prevede u konkretne akcije, jer je to najbolji način za jačanje borbe protiv korupcije.

KUKAN: Spreman sam da podržim otvaranje poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je u daljim pregovorima Evropske unije i Crne Gore ključno da Podgorica implementira sve na šta se obavezala.

- Ja ću biti veoma spreman da podržim otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Evropske unije EU i Crne Gore do kraja ove godine. Crnogorska Vlada je uvjerljivo pokazala svoju spremnost da krene naprijed u pregovorima – rekao je Kukan za Dan.

On je podsjetio da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 usvojeni prije nekoliko dana na sjednici crnogorske vlade.

- To je još jedan dokaz da Vlada preduzima napore da nastavi posao koji obavlja. Kao i uvijek, ja bih želio da naglasim značaj implementacije. Kada Vladini napori budu prevedeni u konkretne akcije, onda to postaje najbolji način za jačanje borbe protiv korupcije - rekao je Kukan koji je i predsjedavajući Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog i crnogorskog Parlamenta POSP.

Naredni sastanak tog odbora, prema nezvaničnim najavama, trebalo bi da bude organizovan krajem novembra u Briselu.

Evropska komisija je ranije ocijenila da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u skladu sa zahtjevima procesa, pa je Crna Gora pozvana da pošalje pregovaračku poziciju, što je i uradila prošle sedmice. Evropska komisija sada treba da pripremi nacrt zajedničke pozicije EU, uključujući i privremena mjerila, koja će morati da budu dogovorena između država članica. Kada to bude urađeno, poglavlja mogu biti otvorena, o čemu odlučuje Savjet EU a formalizuje se na Međuvladinoj konferenciji.

 

Portal Analitika