Svijet

Kolebanje na evropskim berzama zbog krize u SAD

1410berya
N
a evropskim berzama je danas došlo do kolebanja akcija, budući da su investitori nervozni zbog približavanja roka za podizanje limita zaduživanja u SAD, koji za sada nije značajnije uticao na berzanska kretanja.

Kolebanje na evropskim berzama zbog krize u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici iz cijelog svijeta su, međutim, upozorili da bi eventualni neuspjeh američkih lidera da postignu dogovor prije isteka roka imao katastrofalne posljedice po globalnu ekonomiju, prenijela je agencija Frans pres.

U Londonu je indeks FTSE 100 porastao za 0,32 odsto na 6.507,65 poena, u Frankfurtu je DAKS 30 bukvalno mirovao, uz pad od svega 0,01 odsto na 8.723,81 poen, dok je u Parizu CAC 40 napredovao za 0,07 odsto na 4.222,96 poena.

- Teško je ove nedjelje misliti na nešto drugo do na budžetske probleme u SAD, 17. oktobar je sve bliži - navode ekonomisti brokerske kuće Aurel BCG iz Pariza.

Međutim, analitičar "Barkliza" Reno Mural navodi da tržišta, uprkos "apsurdnoj" situaciji u Vašingtonu, odbijaju da paniče, vjerujući da će bankrot SAD biti izbjegnut.

Akcije na Volstritu su danas pale, nakon što tokom vikenda nije ostvaren napredak u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca. Industrijski indeks Dau Džons pao je za 0,34 odsto, širi indeks S&P 500 za 0,27 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,22 odsto.

Na valutnom tržištu, budžetska blokada u SAD odrazila se na kurs dolara. Evro je ojačao na 1,3580 sa 1,3543 dolara, koliko je vrijedeo sinoć u Njujorku. Dolar je takođe oslabio u odnosu na jen.

- Eventualni bankrot SAD bi imao dramatične posljedice po globalnu ekonomiju. Veoma je važno da SAD prevaziđu fiskalnu blokadu, jer bi ona mogla imati strašne posljedice po svjetsku privredu i tek započeti oporavak u Evropi - upozorio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren.

Kina i Japan, u čijim se rukama nalazi američki dug vrijedan preko 2,4 biliona dolara, takođe su pozvali Vašington da postigne dogovor i izbjegne bankrot.

Na berzanska kretanja uticale su i negativne ekonomske vesti iz Kine, gde je, prema zvaničnim podacima, inflacija u septembru dostigla sedmomjesečni maksimum od 3,1 odsto, u odnosu na 2,6 odsto iz avgusta.

izvor: blic rs

Portal Analitika