Region

Dačić: Držim Bajdena za riječ

1410dachic
P
remijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija treba sebe da uredi kako bi stala na noge, a da će kada takva stigne u EU biti "magnet za investicije", prenosi B92.

Dačić: Držim Bajdena za riječ
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na otvaranju 13. srpskog ekonomskog samita, istakao je da se mora zaustaviti negativna spirala.

"Nijesam protiv zaduživanja, ako će to pokrenuti stvari. Ali ovdje ni infrastrukturni projekti nijesu pokrenuli ekonomiju. Vidimo da nešto tu ne valja, a ako to svi vidimo, moramo nešto da mijenjamo. I strani i domaći investitori", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je neophodno "preći sa papira na projekte", odnosno da se ne potpisuju novi memorandumi dok se neki ne ostvare.

"Američki potpredsjednik Džozef Bajden mi je rekao da ćemo biti magnet za investicije kada se pridružimo EU. A ja ga držim za riječ", rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija i sada dobra za investicije, jer je stabilna, ima dobre odnose sa svima i ne prijeti joj destabilizacija.

"Ne prijeti nam destabilizacija - ni ekonomska, ni politička, ni bezbjednosna. Imamo tri zadatka: ulazak u EU, pravljenje nove pozicije Srbije u svijetu i ekonomiji", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da se vlada suočila sa mnogim teškim pitanjima na koje nije bilo lako dati odgovor, a među njima su Kosovo, brzina i mogućnost pridruživanje EU, kao i težina i dubina ekonomske krize.

"Mogli smo da ostavimo to nekoj sljedećoj vladi, ali Srbija nema vremena za odlaganje. Zalaganje za početak pregovora sa EU je važno kako za Srbiju, tako i za region i to cijela Evropa treba da podrži. Odnosi na Balkanu nikada nijesu bili bolji. Ova vlada je stala iza želje da se Srbija postavi na zdrave noge", rekao je Dačić.

Portal Analitika