Abiznis

Todorić hoće na Londonsku berzu

1410todoric
A
grokor planira inicijalnu javnu ponudu dionica na Londonskoj berzi u naredne dvije godine, prenosi B92.

Todorić hoće na Londonsku berzu
Portal AnalitikaIzvor

Tako prikupljen novac Agrokor bi mogao da iskoristi za ulaganja u Turskoj i Rusiji, rekao je za "Fajnenšl tajms" osnivač i većinski vlasnik ove kompanije Ivica Todorić.

List podsjeća da je Agrokor, koji se bavi poljoprivrednom, prehrambenom proizvodnjom i maloprodajom, u junu dogovorio kupovinu 53,1 posto udjela u najvećem slovenačkom maloprodajnom lancu Merkatoru za 240 miliona eura, kako bi stvorio regionalnog maloprodajnog džina, pod privremenim imenom Adria grupa.

Ta kompanija imala bi zajedničke prihode od sedam milijardi eura godišnje. Kada regulatorne agencije odobre spajanje s Merkatorom i kada ono bude u potpunosti sprovedeno, Todorić kaže da će se razmotriti širenje kompanije i izvan zapadnog Balkana. Izlazak na berzu bi bio ključan za to.

„Spremni smo u potpunosti za spajanje dvije kompanije i vjerujemo da ćemo u roku od dvije godine biti spremni za naredni potez. Vidjećemo da li to znači formiranje partnerstava, akvizicije ili ulazak na nova tržišta. Vjerujemo da će u roku od nekoliko godina tržište biti potpuno drugačije i mi ćemo biti spremni. Spremni smo da razgovaramo s velikim međunarodnim finansijskim igračima oko toga“, kazao je Todorić.

On je dodao i da žali što nijesu uspjeli pregovori 2008. godine s turskim maloprodajnim lancem Migros, ali da njegova kompanija priprema još jedan pokušaj ulaska na tursko tržište, vjerovatno sa stranim partnerom.

„Agrokor se mora fokusirati na širu regiju, posebno na Rusiju i Tursku“ naveo je Todorić.

B92

Portal Analitika